Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 8. august 2005 kl 20.55 Villmark - Oppdageren: Mye mer, Kerala!

På fiske i Det indiske hav

Kerala ligger på Indias sørvestkyst og bærer med seg et fjernt ekko av tidlig norsk u-hjelp på 50- og 60-tallet. Da var norsk fiskeri-ekspertise tungt inne for å lære inderne bedre fangstmetoder. Og mat er viktig, for i delstaten Kerala bor over 30 millioner mennesker på et område på størrelse med Nordland.

Svenske Bo Nordenskiöld tar oss med til Kerala, en trangbodd del av verden. Turen starter i kanalsystemet Backwaters der fiskeren Suresch holder til. Det han får i garnet fra dag til dag, styrer i ett og alt hverdagen til hans familie.

Flere generasjoner
Fangstene til Suresch skal mette ikke bare ham selv, men en hel flergenerasjonsfamilie, dvs. i tillegg til hans kone og barn også svigerforeldre, besteforeldre og hans egen far. Kanskje er det ikke så rart at Sureschs store drøm er å skaffe sine barn en skikkelig utdannelse slik at de ikke tvinges til leve av fisket de også.

Fra Backwaters drar Bobbo Nordenskiöld videre til det hellige fjellet Sabarimala. Dit søker flere hundretusen hinduer seg hvert år. Helligdommen Sabarimala er ungkarsguden Ayappas tilholdssted. Vi følger Viijey, onkel til Suresch, på pilegrimsferden.

For mye av alt
- Ingen forlater Kerala uberørt, forteller Bobbo. Enten så forelsker man seg i denne delen av India, eller så kommer man seg fort derfra. For i Kerala er ingenting akkurat passe, der er det for mye av alt.

Og akkurat hva han mener med det, får vi se i programmet.

Mer om serien
Gjennom åtte programmer tar svenske Bobbo Nordenskjöld seerne med på reiser utenfor allfarvei, til mennesker og steder langt vekk fra den vanlige turiststrømmen. Følg med på spennende ekspedisjoner bl.a. til Nord-Vietnam, Kerala på Indias vestkyst, inn i det ville Tanzania og på skogstur gjennom taigaen.

Bobbo Nordenskjöld er for øvrig etterkommer av Adolf Erik Nordenskiöld som oppdaget Nordøstpassasjen og Otto Nordenskjöld som ledet den første svenske ekspedisjonen til Sydpolen.

Svensk reiseserie i åtte deler (2003)
Originaltittel: Vildmark – Upptäckaren
Produsert av: Sveriges Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57