Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. november 2005 kl 23.10 Lydverket

Dakar Rap City

Eyewitness og Waterflow fra Wagëblë. (Foto: NRK)
Eyewitness og Waterflow fra Wagëblë. (Foto: NRK)
Denne uken kan du bli med Lydverket på en annerledes musikkopplevelse til byen som sies å være verdens tredje største hip-hop metropol. I Dakar, hovedstaden i Senegal på Afrikas vestkyst, finnes det over 3 000 rappere, og Lydverket har møtt noen av dem.

Hip-hop startet som en subkultur blant afro-amerikanere i ghettoen i New York, og har siden spredd seg til hele verden. Noen steder har den slått bedre an enn andre, og Lydverket vil vite hvorfor rap er så populært i Dakar. Hvem er de største stjernene, og hvordan høres rappen ut her?

Lydverket har sett nærmere på Senegals historie, og kanskje er det ikke så rart at senegalesere liker nettopp denne typen musikk. Vi møter blant annet rapperne Eyewitness og Waterflow fra gruppa Wagëblë, som gjester Norge under Oslo World Music Festival denne uka.

Skandinavisk samarbeid
Under samletittelen "Rock City" samarbeider Lydverket med svenske Musikbyrån på SVT og danske Musikprogrammet på DR. Det var Lydverket som først fikk idéen om samarbeidet, og etter to års arbeid er det endelig i gang. Mens den norske redaksjonen tar oss med til Dakar og musikkmiljøet i Beijing, vil våre naboland lage to dokumentarer hver fra Glasgow, Melbourne, Kairo og New York. De seks dokumentarene vil bli vist i alle de tre landene.

- Vi har lyst til å ta seerne med til musikkmiljøer utenfor allfarvei, sier prosjektleder Marius Hoel. – Målet er å få folk til å oppdage ny og spennende musikk.

Men å lage programmer om hva som skjer i andre deler av verden koster penger. – Vi hadde aldri hatt råd til å lage disse seks programmene på egenhånd. Ved å samarbeide får vi mye mer ut av ressursene våre. Vi produserer to dokumentarer selv, men får seks tilbake.

Om Lydverket
I høst legger Lydverket større vekt på artistportretter, dokumentarer og temasendinger - og det blir færre korte reportasjer. Mona B. Riise er fortsatt programleder.

Det blir også fortsatt musikkanbefalinger i Lydverket, men denne høsten skal redaksjonen gjøre flere dypdykk i noe av alt det deilige populærmusikken har å by på.

Egenprodusert musikkmagasin fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV.LENKER
  • Les mer: www. nrk.no/lydverket