Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 9. juni 2005 kl 20.15 Nelson Mandela

Møte med en levende legende

Nelson Mandela ser tilbake og framover i to programmer. (Montasje: BBC)
Nelson Mandela ser tilbake og framover i to programmer. (Montasje: BBC)
I anledning Nelson Mandelas 85-årsdag laget BBC en dokumentar i to deler om den afrikanske lederens utrolige livsspenn. Fra å være en alminnelig landsens gutt ble han et ikon.

For å lage programmet fikk BBC eksklusiv adgang til Nelson Mandela, og fulgte ham gjennom seks måneder i hans daglige virke rundt om i Europa, Asia, Afrika og Amerika. I de to sendingene får vi Mandelas livshistorie sett gjennom mannens egne øyne.

Gutten fra Transkei
Blant annet forteller han om sine guttedager i Transkei, om sine fem "mødre", og om den gangen han måtte rømme hjemmefra for å unngå et arrangert ekteskap. Og om to av sine hovedinteresser ved siden av politikken – boksing og dansing.

Dessuten forteller de tidligere presidentene Bill Clinton og Frederik W. de Klerk om sitt forhold til Mandela. Likeså blir Fidel Castro, Mandelas allierte gjennom lang tid, intervjuet. Og i et innslag blir vi med de to vennene Bill Clinton og Nelson Mandela på safari i Afrika.

Vi møter også Mandelas hustru Graca Machel og Zenani Mandela, en av døtrene fra ekteskapet med Winnie Mandela.

Alminnelige mennesker
Mandela blir også sett gjennom øynene til alminnelige mennesker. Som kameratene i frigjøringsbevegelsen, folk på landsbygda der han kom fra (Transkei) og hans spesielle vokter som var satt til å spionere på ham i fengselet på Robin Island.

Første program tar for seg Mandelas løpebane fram til hans arbeid for den nasjonale frigjøringsbevegelsen i Sør-Afrika og fengslingen av ham i 1964. Han ble da dømt til livsvarig fengsel for statsomveltende virksomhet.

Andre og siste del sendes i morgen og handler om tiden etter at frigjøringsbevegelsen (ANC) ble tillatt igjen av sørafrikanske myndigheter i 1990. Etter 25 års fangenskap på Robin Island ble Mandela satt fri.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: "Mandela: The Living Legend" (2003)
Regi: Dominic Allan
Produksjon: BBC/SABC
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57