Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. januar 2003 kl 15.40 Anne Brown - en gullstrupe

Anne Brown i samtale med Liv Ullmann

Den unge Anne Brown var en sensasjon i
Den unge Anne Brown var en sensasjon i "Porgy and Bess"
Da sangeren og sangpedagogen Anne Brown fylte 90 år, møtte hun Liv Ullmann til en samtale om hennes liv og karriere. Hun debuterte som Bess i ”Porgy and Bess” i 1935, og ble norsk statsborger i 1948 gjennom ekteskapet med Thorleif Schjelderup.

Anne Brown så dagens lys i Baltimore, Maryland i USA., og opptrådte for første gang som seksåring. Til tross for sin lyse hudfarge slapp hun ikke inn på Peabody Music Institute i Baltimore. Afro-amerikanere var ikke velkomne der. Anne Brown mistet imidlertid ikke motet, og med støtte fra faren dro hun til New York hvor hun ble opptatt som elev ved The Julliard School of Music. Våren 1934 leste Anne Brown i avisen at komponisten George Gershwin holdt på å skrive en opera om fargede mennesker. Samme kveld sendte hun ham et brev med ønske om å komme på en audition. Gershwin skrev rollen Bess spesielt til Anne Brown, og i 1935 debuterte hun på scenen i denne rollen. Sangen ”Summertime” ble udødeliggjort av Anne Brown.

Kjærlighet
Etter hvert ble det mange konserter verden rundt, og hun kom også til Norge. I konsertsalen satt den olympiske skihopperen Thorleif Schjelderup som var en stor beundrer av Anne Brown. Beundringen ble til kjærlighet, og i 1947 giftet de seg. Sammen fikk de datteren Vår, men ekteskapet holdt ikke. Etter noen år satte astma og allergi en stopper for Anne Browns sangkarriere, og hun begynte som sangpedagog.

Men 90-åringen Anne Brown har ikke tenkt å legge inn årene riktig ennå. Etter 30 års yoga-trening kan hun fortsatt stå på hodet, og selvbiografien ”Sang fra frossen gren” fra 1979, kommer i ny versjon. Både et engelsk og et amerikansk forlag har meldt sin interesse.

Egenprodusert dokumentar
Intervjuer Liv Ullmann
Regi Benedikte Minos
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83