Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 8. juli 2005 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Vassvika

Ti Xiang Zhao, Viggo Vassvik og barna trives i Vassvika (Foto: Tonje Tjernet)
Ti Xiang Zhao, Viggo Vassvik og barna trives i Vassvika (Foto: Tonje Tjernet)
Maken til fagre fjell som dem en finner i Vassvika, skal man lete lenge etter. Men det er ikke så mange som har sett dem, for det er ikke enkelt å ta seg fram til denne enslige grenda ved den veiløse Sjunkfjorden i Nordland. Oddgeir Bruaset besøker blant andre 94 år gamle Anna Vassvik og et ungt ektepar, Ti Xiang Zhao og Viggo Vassvik.

Det bor to familier i Vassvika, og hvis man vil besøke dem, må man ha privat båtskyss fra Røsvik, et par timers biltur fra Bodø i nordlig retning. Og når man omsider er framme, må man over i en liten pram og padles til land – hvis været tillater det selvsagt. Det fins nemlig ingen kai i Vassvika. Den ville fort bli tatt av fjordisen.

Husarrest
Men her lever de og her vil de være. I det ene huset bor en eldre kvinne og sønnen hennes. Anna Vassvik er 94 år, og har et strevsomt liv å se tilbake på. Nå er hun syk, og mens sønnen hennes, Odd, er på fjorden og fisker, må hun holde seg innendørs.

Odd har vært fisker i hele sitt liv, og har oppholdt seg i Lofoten mye av vinterhalvåret. Nå har han den gamle moren sin å tenke på, og holder seg derfor i hjemlige farvann og baserer fisket på dagsturer. En av spesialitetene hans er å mate de mange havørnene som fins i fjorden. En av dem er blitt så nærgående at den nærmest spiser av hånden hans.

Ung dame fra Kina
I det andre huset bor fiskeren og sauebonden Paul Vassvik sammen med familien sin. Paul er mest opptatt av å vinne kampen mot landbruksmyndighetene som prøver å hindre ham i å drive med hjemmeslakting. Det kommer ikke på tale å sende dyrene fra seg til slakteriet, sier han. Til det er reisen med bil og båt altfor strevsom for de stakkars dyrene. Men må han kvitte seg med sauene, er mye av livsgrunnlaget for folket i Vassvika borte.

Sønnen til Paul, Viggo, er fisker, og i vintermånedene er han på skreifiske i Lofoten. Da er han langt borte fra den unge konen sin, Ti Xiang Zhao fra Kina, og de to små barna sine. På dagtid, mens Odd og Paul er på fjorden, er det bare to voksne igjen i Vassvika, en gammel ufør kvinne og en ung kinesisk jente. Men disse to finner selskap i hverandre.

Om serien
I sommer blir det gjensyn med Oddgeir Bruaset og mennesker han finner på steder "der ingen skulle tru at nokon kunne bu". Programmene som sendes i reprise, er den tredje runden i serien, og gikk første gang vinteren 2004

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78