Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 23. mars 2001 kl 20.10 Vagn på arabiske eventyr

Vagn på arabiske eventyr (t)


NRK2 fredag 23. mars kl 20.10
Vagn på arabiske eventyr (7:9)

Møte med kulturverdier i verdensklasse

På den syvende etappen av sin arabiske rundreise besøker Vagn Iran, landet som i Vesten er mest kjent for sine sortkledte prester som prediker streng islamsk moral. Men Vagn møter også et annet Iran som sitter på kulturverdier i verdensklasse.

En av verdens vakreste byer åpenbarer seg for Vagn Olsen når han besøker det gamle iranske kultursentrum Isfahan, byen som en gang ble kalt \"den halve verden\". De gamle broene, plassen med de to moskeer, kuppelen hvor sollyset faller samme sted hele dagen, de eventyrlige mosaikkene - dette er bare noe av det Vagn får se av byen. Iranerne selv tar vennlig imot gjesten fra det høye nord, og Vagn blir invitert med på familietur i byens park. Familiefaren forteller gjerne om seg selv, mens selskapets sortkledte, kvinnelige medlemmer holder seg litt i bakgrunnen.

Nye tider
Iran går nye tider i møte, særlig når det gjelder klær og samvær med forskjellige kjønn på offentlige steder. I en kafé under en av Isfahans broer legger Vagn merke til at stedet også besøkes av kvinner, og på byens populære rulleskøytebane er det så som så med sløret.

I den gamle universitetsbyen Shiraz synes de lokale myndighetene at Vagn har sett og hørt nok og eskorterer ham til hotellet med beskjed om å bli der. Men det lykkes ham å ta en rask tur ut til ruinene av perserkongens gamle hovedstad, Persepolis, innen visumet utløper. Planen om å reise videre til Irak blir det ikke noe av i første omgang. Det er veldig vanskelig å få adgang til å krysse grensen mellom de to erkefiendene. Derfor går turen i stedet til Jordan og hovedstaden Amman og til den eldgamle ørkenbyen Petra.

Om serien
Den populære danske reporteren Vagn Olsen er igjen på reisefot. Denne gangen legger han opp til spennende arabiske eventyr og følger den samme ruten gjennom \"Det Lykkelige Arabia\" som kong Fredrik Vs danske ekspedisjon la ut på for 240 år siden. Med Alexandria i Egypt som utgangspunkt blir vi med på en 80 dagers fascinerende reise gjennom Saudi-Arabia, Yemen, Oman, De forente arabiske emirater, Iran, Irak, Jordan, Syria og Libanon.

NRK2 fredag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1 8.10.00

Dansk reiseserie i ni deler
Ved Vagn Olsen
Pressekontakt: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364 og Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilde
I den syvende etappen på sin arabiske rundreise besøker Vagn Olsen Petra i Jordan, ørkenens lyserøde by, hugget inn i klippene for to tusen år siden. (Foto: Jørgen. P Christensen).