Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 1. mai 2005 kl 20.10 Rastignac

Klassisk romanfigur i moderne drakt

Eugène de Rastignac (Jocelyn Quivrin).
Eugène de Rastignac (Jocelyn Quivrin).
Rastignac er en viktig karakter i flere av den franske 1800-tallsforfatteren Honoré de Balzacs bøker. Den påkostede franske serien med samme navn er svært fritt inspirert av hans klassiske verker.

Det er tv-kanalen France 2 som har laget serien, som sendes i åtte episoder. Serien framstår som en moderne tolkning av Balzacs "Tapte illusjoner", og kretser rundt temaer som kjærlighet, rivalisering og drømmer.

Ærgjerrig
Den unge Eugène de Rastignac (Jocelyn Quivrin) er en ung mann av respektabel, om enn ubemidlet landsens familie. Han er intelligent og sympatisk - men også selve innbegrepet av ærgjerrighet. Sammen med barndomsvennene Lucien de Rubempré (Flannan Obé) og Elsa (Alika Del Sol) forlater han hjembyen sin og reiser til Paris, full av ambisjoner og drømmer.

De tre har ulike motiver for å begi seg til Paris. Eugène de Rastignac vil nyte livet i fulle drag, og gjør sitt beste for å tilpasse seg de sosiale spillereglene som gjelder hos den franske overklassen.

Lucien er idealisten som vil tjene fellesskapet og slåss for de verdiene han tror på. Elsa vil bli jurist og kjempe for rettferdighet i en mannsdominert verden.

Både Eugène og Lucien elsker Elsa - og hun elsker dem begge.

Fra håp til tapte drømmer
Sammen utgjør de tre hovedpersonene det tilsynelatende fullkomne trekløver. De er unge og vakre, og fremtiden tilhører dem. Men etter hvert som tiden går, forvandler livet seg, og håp blir til tapte drømmer.

Eugène havner i klørne på en hensynsløs kvinnelig radiosjef, mens Lucien intetanende blir manipulert av en maktsyk politiker. Elsa trekkes til snart den ene, snart den andre av de to vennene.

Programmet er sendt tidligere.

Fransk dramaserie i åtte episoder (2001)
Originaltittel: Rastignac ou les ambitieux
Produksjon: France 2
Regi: Alain Tasma
I rollene: Jocelyn Quivrin, Flannan Obé, Alika Del Sol, Jean-Pierre Cassel, Zabou Breitman og Michel Aumont.
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99