Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 23. november 2010 kl 21.30 Bokprogrammet: Somalisk litteratur

Somalisk litteratur


Få flyktninggrupper er så stigmatiserte som somalierne. I Norge bor det rundt 22.000 mennesker med somalisk bakgrunn, og kulturkløftene mellom etnisk norske og norsk-somaliere er store. Kan somalisk skjønnlitteraturen åpne for dialog mellom to kulturer som ser på hverandre med mistenksomhet?

Siss Vik møter Nurudi Farah (64), Somalias fremste forfatter. Han nevnes stadig som en aktuell kandidat til Nobelprisen i litteratur. Nordmenn har kunnet bli kjent med ham på flere litteraturfestivaler og gjennom romanene "Sprukne landskap og Lenker".

Farah tar gjerne de svakes parti og har gitt somaliske kvinner og barn stemme i romaner som åpenlyst kritiserer en mannsdominert kultur. Hans kritikk av regimet i Somalia har ført til dødstrusler og forbud av bøkene hans i hjemlandet. Farah har derfor bodd i eksil de siste 22 årene. Likevel elsker han landet sitt høyt og har aldri skrevet mer enn tre sider om et annet sted enn Somalia. Bokprogrammet var med da Nurudi Farah møtte norsk-somaliere på Litteraturhuset i Oslo.

Svart mamba

Det begynte som et eventyr for niesene i London. Men siden historien, som egentlig er fra virkeligheten, slo så godt an, tenke Nadifa Mohamed at hun burde publisere den for flere.

"Svart mamba" er en fakta/fiksjon om forfatterens somaliske far. En gripende fortelling om en foreldreløs gutt på leting etter sin egen far. I en alder av 11 år må Jamal klare seg selv, og vi følger hans hvileløse ferd gjennom sult og nød, som barnesoldat i Mussolinis hær, og fram til han som 20-åring mønstrer på som sjømann på engelske båter.
"Svart mamba" er først og fremst en fortelling om et enkeltmenneskes kamp for tilværelsen, men vi får også lære om det konfliktfylte landet Somalia på Afrikas Horn.

Amal Aden
Det ligger en dyp kjærlighet i bunnen av refsingen til norsk-somaliske Amal Aden. Hun elsker sitt folk og vil de så vel, men først må de ta seg sammen. For Amal Aden betyr det å ta utdannelse, komme seg ut i jobb og ta seg av sine barn.

Amal Aden kom selv til Norge for 14 år siden, foreldreløs, ensom og redd etter år på gata i det krigsherjede hjemlandet. I Norge lærte hun å lese og skrive, tok utdannelse og har skrevet 3 bøker som handler om innvandrer og integrering. ’
Vi får oppskriften på en tøff men veltilpasset integrering gjennom Adens egen historie.

Om Bokprogrammet
Programleder Siss Vik gir deg ukentlige møter med alt fra nobelprisvinnere til kioskdronninger. Hun retter bokprogrammets sultne lesebriller over brennaktuelle tekster, stille bestselgere, politisk propaganda og hip hop-tekster.

Egenprodusert litteraturprogram (2010)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt, Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 Publikumssevice