Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. mai 2004 kl 23.10 Dok1: Folk i fremmed farvann

Kulturelt sporskifte – retning London

Flerkulturelle Wayne Rollins underholder nordmenn i London på 17. mai. (Foto: Bootstrap Prod.)
Flerkulturelle Wayne Rollins underholder nordmenn i London på 17. mai. (Foto: Bootstrap Prod.)
London er den mest flerkulturelle byen i hele verden. Det bor rundt 12 millioner mennesker der som representerer alle verdens nasjonaliteter og kulturer. Mange kjenner likevel ikke stort til annet enn sitt eget lokalsamfunn og kultur. Hva vet de egentlig om hverandres liv og levesett?

"Dok1" fokuserer på tre personers møte med en ukjent kultur i storbyen: irakiske Adnan Alwan, karibiske Wayne Rollins og norske Lena Barth Aarstad. Disse tre er skuespillere og komikere og er vant til å bruke sin kulturelle bakgrunn i sitt arbeid. Trekløveret blir utfordret til å tilbringe tid i en av de andre deltakernes miljø.

Hvilke forventninger har de? Hva slags erfaringer gjør de seg? Og hva kan vi lære?

Dokumentaren prøver å avdekke stereotypier og fordommer som eksisterer om ukjente kulturer. Fokuset er likevel kulturell identitet og forståelse. Denne norske dokumentaren fra London behandler temaet på en nyskapende, varm og humoristisk måte.

Fargerike aktører
Adnan Alwan er fra Baghdad og flyktet fra hjemlandet for 20 år siden. Han endte til slutt opp i London. Han er en anerkjent arabisk skuespiller og komiker, og har blant annet gjort mye kontroversiell politisk satire, vist på arabiske tv-kanaler.

Wayne Rollins er oppvokst i Sør-London med foreldre fra Barbados. Han har jobbet som stand-up komiker i over ti år og blir ofte beskrevet som en av byens beste fargede komikere. Wayne har sitt eget radioshow på den urbane radiostasjonen Choice-FM, og han jobber som DJ og skuespiller.

Lena Barth Aarstad er fra Porsgrunn flyttet til London i 1999 etter å ha studert drama og musikk på "Fame-skolen" LIPA i Liverpool. I dag jobber hun både som musiker, skuespiller og komiker. Noen vil kjenne henne igjen som London-Lena, programleder for "London Calling" som ble vist på tv-kanalen Metropol.

Norge i London
Det norske samfunnet i London er spredt ut over hele byen, med knutepunkter som Sjømannskirken i Rotherhithe, den norske skolen i Wimbledon og KFUK i Holland Park.
Det er først og fremst på 17. mai byen fargelegges av den norsk befolkningen, og nasjonaldagen feires ettertrykkelig av byens 10 000 norske innbyggere.

I London er det karibiske samfunnet stort og fargerikt. Det finnes hovedsaklig i Sør-London rundt Brixton og i Nordøst-London rundt Dalston.

Det arabiske samfunnet er sentrert rundt Edgware Road og Vest-London.

Dokumentaren er filmet i London fordi det er en helt unik flerkulturell by. London har mer enn 90 minoritetssamfunn, inkludert 38 med mer enn 10 000 innbyggere og ytterligere 12 med mer enn 5 000 innbyggere. Mer enn 300 ulike språk er i daglig bruk i denne sydende metropolen.

Innkjøpt norsk program
Produksjon: Bootstrap Prod.
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57