Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 6. februar 2009 kl 22.00 Skispor fra fortiden

Den ukjente skimisjonæren

Henrik Angell.
Henrik Angell.
I årenes løp har hundretusener av skiinteresserte nordmenn passert statuen av Henrik Angell på vei til Holmenkollbakken. Men de aller færreste vet hvem mannen på sokkelen er, eller hvorfor han står æresvakt ved et av våre fremste nasjonale symboler.

Henrik Angell (1861-1922) er vår ukjente skimisjonær. Ved siden av Fridtjof Nansen var han den som bidro mest til å gjøre skisporten til en masseidrett på slutten av 1800-tallet.

Mens Nansen ble skisportens forbilde, ble Angell organisatoren. Utstyrt med et flammende engasjement, et lysbildeapparat og et par modellski reiste han landet rundt for å få ungdommen ut på ski.

Skilærer og leiesoldat
Henrik Angell har æren for at skisporten ble populær rundt om på bygdene, og for at mange av våre skistjerner ble fostret derfra.

Angell spredte også skisporten til andre land. I 1893 dro han til Montenegro for å lære innbyggerne der å gå på ski. Ti år senere startet han den første skiskolen i Frankrike.

Sin siste innsats gjorde han som offiser i Fremmedlegionen. Blant annet kjempet han i de karelske skogene i Russland mot bolsjevikene. Det endte med sterke forfrysninger og amputasjoner, en slutt for skikarrieren og en altfor tidlig død.

Om serien
I en serie på sju avsnitt møter vi norske skihelter gjennom hundre år, fra 1850 til 1950. Innflytelsen fra Telemark og Kongsberg blir en hovedtråd i serien, som også tar for seg hvordan nordmenn har preget utviklingen av skisporten som internasjonal konkurranseidrett.

Serien byr på mye unikt filmmateriale, både dokumentariske opptak funnet i arkiver her hjemme og i utlandet, og filmruller fra privatpersoners skuffer og skap.

Det første programmet handler om Snowshoe Thompson, som utvandret fra Tinn i Telemark og endte opp som postfører og skipioner i USA. Program 2 tar for seg heltene fra Morgedal, Sondre Norheim og brødrene Mikkjel og Torjus Hemmestveit.

Vi møter også Karl Howelsen, som vant flere Holmenkollmedaljer og fikk status som skisportens far i Colorado, og det første norske IOC-medlemmet, Henrik Angell, ofte kalt den ukjente skimisjonæren. Det blir historier fra OL i Chamonix, og vi får se klipp fra fantastiske skiturneer i USA med blant andre Birger Ruud og Reidar Andersen.

Programmet er sendt tidligere

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Produksjon: Steinar Hybertsen, Shybert Productions
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Om Henrik Angell på nrk.no