Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. oktober 2011 kl 20.15 Jobben er livet

To historier om yrkesstolthet


Hva driver du med da? Et vanlig spørsmål til sidemann ved selskaplighet. Men hvordan fortsetter samtalen om svaret er: Jeg er gravferdskonsulent, eller jeg utfører plastisk kirurgi, for den del?

Anne Mari Brenne håndterer døde mennesker, men hjelper og bistår de levende, de som har mistet noen. Hun er stolt av det hun gjør, og vet at hun kan gjøre en forskjell i andres sorgarbeide om hun er flink i jobben sin.

Jarl Bunæs har alltid vært glad i det som er vakkert. I oppveksten ønsket han å bli arkitekt, han var glad i å skape og konstruere. Nå utfører han plastisk kirurgi, og omformer ansikter. Han vet at plastisk kirurgi ikke har noe høy status sammenlignet med annen kirurgi, men han mener han hjelper folk med å føle seg bedre med seg selv. Noen lar seg provosere av vår tids stramme krav til det ytre, som plastikkirurgi kommer i møte ved å gjøre flere av oss "normale".


Om serien
Dette handler om tema vi kan kjenne oss igjen i; å finne balanse i en travel hverdag, å velge seg en karriere med plass for barn, å kjenne på familiens forventninger og pliktfølelse. Forsøke å få til noe, til tross for ytre motstand og konkurranse. Å være stolt av en jobb andre anser som "tabu". Og, når det butter i livet, og man ikke klarer det man pleier, - hvor viktig blir det ikke da å klare å komme seg tilbake på jobb?

For mange er jobben selve livet. De jobber ikke for å leve, men lever for å jobbe. Arbeidet er like mye en hobby, et levesett som det er en måte å tjene til livets opphold. Det er ikke nødvendigvis det å lage seg en karriere som er drivkraften, det er mer arbeidet i seg selv som nesten tar over hele tilværelsen. Da er det ikke alltid så lett å være barn eller ektefelle.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Fakta 2011
Regi: Nader Izadpanah
Pressekontakt: Karoline Berg, 90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no