Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 7. november 2002 kl 19.30 Schrödingers katt: Supervulkaner

Monsteret i Yellowstone


Hvert år besøker over 3 millioner turister Yellowstone nasjonalpark i USA. Det de færreste vet er at under den boblende leiren og de varme kildene ligger et monster med ufattelige krefter på lur: en supervulkan. Det er 640.000 år siden den sist hadde utbrudd. Statistisk er det 600.000 år mellom hver utblåsning… ”Schrödingers katt” tar for seg supervulkaner i kveld.

Det finnes ikke mange supervulkaner, den siste som hadde utbrudd var Toba i Sumatra for 74.000 år siden. Et utbrudd fra en supervulkan vil få globale konsekvenser. Svarte skyer vil gjøre at solen ikke trenger gjennom, og vi vil få en global vinter. En katastrofe av ufattelige dimensjoner.

Det finnes tusenvis av normale vulkaner på jorda, og hvert år har ca 50 av dem utbrudd. Supervulkaner er svært forskjellige fra disse. De danner ikke vulkanske fjelltopper, men fordypninger i bakken. Dypt nede i bakken dannes det kammer med flytende magma som ikke bryter igjennom jordskorpen. Magmaen har så seig konsistens at de holder på vulkanske gasser som bygger opp et enormt trykk gjennom tusener av år. Trenger dette gjennom overflaten, resulterer det i utbrudd som er flere hundre ganger sterkere enn et normalt utbrudd.

Det er altså 74.000 år siden jorden sist opplevde et utbrudd av slike dimensjoner. Programmet tar oss med til Yellowstone hvor forskere studerer supervulkanen.

Innkjøpt fra BBC/Horizon
Originaltittel: Supervolcanoes
Kommentarer: Eliv Flakne, Program RIKS, Trondheim
Prosjektleder: Kari Hustad
Pressekontakt: Erik Bull, tlf 73 88 16 61