Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 23. september 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Bolivia

Fargerike og kontrastfylte Bolivia

De bolivianske kvinnene kler seg fargerikt både til hverdags og fest.
De bolivianske kvinnene kler seg fargerikt både til hverdags og fest.
Lonely Planets reisende reporter Ian Wright tar oss i kveld med til Bolivia. En båttur på Titicacasjøen, verdens høyestliggende innsjø på 3812 m.o.h., er utgangspunktet for rundreisen. Ian går i land på en av de 30 øyene i Titicacasjøen der det finnes et imponerende tempelanlegg fra inkatiden.

Titicacasjøen, på grensen til Peru, ligger på høysletten Altiplano som er omkranset av de mektige Andesfjellene. Alle større byer, deriblant hovedstaden La Paz, ligger på den forblåste høysletten som ligger 3600 til 4000 m.o.h. Tre fjerdedeler av Bolivias ca. 8 millioner innbyggere bor her. Ingen andre steder i verden lever så mange så høyt over havet. Lavlandet Oriente som strekker seg østover fra foten av Andelsfjellene, utgjør den naturgeografiske kontrasten til Altiplano. Felles for hele Bolivia er at været er svært skiftende, og det sies spøkefullt at man kan oppleve alle årstider på en dag.

To hovedsteder
Millionbyen La Paz er neste stopp. Her opplever Ian trafikkaos og stinkende kloakk, men også et fantastisk marked hvor man kan kjøpe nær sagt alt man kan begjære.

Neste stopp er Sucre, byen som med sine rundt 130.000 innbyggere formelt er landets hovedstad, selv om regjeringen og statsadministrasjonen holder til i La Paz. Like utenfor byen skal det ligge et helt spesielt hotell har Ian fått høre. Han lurer på om han har fått oppgitt feil adresse når han står utenfor en rusten port og skuer opp mot et tilsynelatende falleferdig hus. Men det viser seg å være et flere hundre år gammelt herskapshus som eieren nå i er i ferd med å bringe tilbake til fordums glans.

Sølvbyen Potosí
Sølvgruvene i Potosí, som ble satt i drift allerede i 1546, var en gang verdens rikeste. Her var det også rike forekomster av sink og tinn. Nå suppleres de beskjedne inntektene fra gruvedriften ved å ta med turister ned i gruvene. Det var en lamagjeter som ved en tilfeldighet for nærmere 500 år siden oppdaget sølvet da han skulle gjøre opp ild.

En av de mest særegne turistattraksjonene i Bolivia er de store saltslettene og saltsjøene som man kan kjøre på. De turistene som kommer hit, kan blant annet ta inn på et helt spesielt hotell som er laget utelukkende, ja selvfølgelig, av salt! Ian Wright bevilger seg et opphold her før han avlutter rundreisen i like hvite omgivelser i Andesfjellene.

Om serien
"Lonely Planet" er et velkjent begrep for de reisevante: Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er tv-programmene over store deler av verden like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I "Lonely Planet" er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. "Lonely Planet"s reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Reiseserie for og med ungdom - serie 6
Originaltittel: Lonely Planet
Lonely Planet på Internett: http://www.lonelyplanet.com/
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
De bolivianske kvinnene kler seg fargerikt både til hverdags og fest.