Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 4. august 2006 kl 14.55 Norske filmminner: Venner

Bitter strid

De to vennene Harry Smidt og Tomas Gran forsøker å bestige den beryktede fjelltoppen
De to vennene Harry Smidt og Tomas Gran forsøker å bestige den beryktede fjelltoppen "Eagle Peak" i Rocky Mountains.
De to vennene Harry Smidt og Tomas Gran forsøker å bestige den beryktede fjelltoppen "Eagle Peak" i Rocky Mountains. Det blir en strabasiøs tur og bare Harry vender tilbake til Norge. Han kom seg til toppen, men midt i all hyllesten må han meddele at Tomas omkom i et ras.

Det hele viser seg likevel å være mer komplisert enn som så. Plutselig dukker Tomas (Alf Malland) opp, og han kan fortelle at han ikke bare kom seg unna raset – men at det er han som har vært på toppen (Tor Stokke), og ikke Harry. Han påstår også at Harry forsøkte å drepe ham ved å slippe klatretauet han holdt fast i.

Konflikten blir dramatisk, og et forsøk på å løse striden ved en æresrett i Alpeklubben fører ikke frem. Harry forteller alle hvordan Tomas ikke er tilregnelig og at han lider av hukommelsesforvrengninger. Både presse og publikum begynner å se på Tomas med skepsis.

Det hele blir desto mer interessant når en fremadstormende ung kvinnelig journalist (Ingerid Vardund) kaster seg over saken og får tak i et avslørende fotografi. Nå kan kanskje alle kan få svar på hvem av vennene som har rett.

Cook og Peary
"Venner" er et skuespill som Arnulf Øverland skrev i 1917, og som først ble oppført på Det nye Teater i 1933. Øverland har selv fortalt at det var tvisten mellom Fredrick Albert Cook og James Peary om hvem som kom først til Nordpolen, som inspirerte skuespillet. Tancred Ibsen bearbeidet manuskriptet for film.

Norsk spillefilm fra 1959
Manus og regi: Tancred Ibsen
I rollene: Alf Malland, Tor Stokke, Eva Berg, Ingerid Vardund m.fl.
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf: 23049841, mob: 93046697