Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 20. juli 2001 kl 20.55 Niern: Stjernenes mann

Drømmen om berømmelse

Joe Morelli (Sergio Castellitto)kommer til Sicilia og utgir seg for å være talentspeider for Romas filmindustri.
 På veien møter han vakre Beata (Tiziana Lodato) som blir hans følgesvenn.
Joe Morelli (Sergio Castellitto)kommer til Sicilia og utgir seg for å være talentspeider for Romas filmindustri. På veien møter han vakre Beata (Tiziana Lodato) som blir hans følgesvenn.
Hovedpersonen i Giuseppe Tornatores film lever av å selge en drøm om berømmelse og rikdom. Den Oscar-belønte "Cinema Paradiso"-regissøren tar oss nok en gang med til sitt elskede Sicilia på 1950-tallet. Men der stanser likheten - bortsett fra at "Stjernens mann" også er en film om film.

Filmens hovedperson Joe Morelli (Sergio Castellitto) kommer
til Sicilia med et gammelt amerikansk filmkamera, en mikrofon, noen lyskastere og fargerike kulisser. Hans skranglete kassebil er prydet med bilder av glamorøse filmstjerner og en plakat fra filmen "Gilda" med Rita Hayworth og Glenn Ford.

Drømmeselgeren
Etter at Joe har satt opp sitt telt på landsbyens torg, lyder hans røst via høytalere ut i gatene: "Medborgere!
Universal Films i Roma innbyr dere til å delta i talentjakten på nye filmstjerner." Det eneste de som er interessert trenger å gjøre, er å stille seg foran Joes surrende kamera og lese noen replikker fra filmklassikeren "Tatt av vinden". Dessuten - det viktigste av alt - å legge 1500 lire i kassen.

Men hva betyr vel den summen når Joe Morelli kan gjøre deg rik og berømt? Det de håpefulle imidlertid er lykkelige uvitende om er at det ikke er film i kameraet.

På veien møter Joe den unge skjønnheten Beata (Tiziana
Lodato), og hun blir hans følgesvenn. Sammen "fotograferer" de en rekke originaler, håpløse dagdrivere og ambisiøse kvinner og menn med utferdstrang. Men en dag er Joe borte...

Speiler drømmer
Akkurat som i "Cinema Paradiso" handler også "Stjernenes mann" om filmen selv. "Som en Narcissus har Tornatore valgt å reflektere sin regissørgjerning i filmens eget speil:
Drømmen som skaper seg selv. Joe Morelli selger nemlig drømmer. Ikke bare sicilianernes, men også våre - publikums - fåfengte drømmer om film," skrev Peter Loewe i FilmMagasinet da "Stjernenes mann" hadde norsk kinopremiere i 1996.

Italiensk spillefilm fra 1995
Originaltittel: L'uomo delle stelle
Manus og regi: Giuseppe Tornatore
I rollene: Sergio Castellitto, Tiziana Lodato, Franco
Scaldati
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
Joe Morelli (Sergio Castellitto)kommer til Sicilia og utgir seg for å være talentspeider for Romas filmindustri.
På veien møter han vakre Beata (Tiziana Lodato) som blir hans følgesvenn.