Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. september 1999 kl 19.35 Ut i naturen: Det høstes i Norge

Ut i naturen: Det høstes i Norge (ttv)


NRK1 torsdag 30. september kl 19.35
Ut i naturen: Det høstes i Norge

Åpner porten til høstlandet

Fra sitt ståsted på naturskjønne Jeløya utenfor Moss ønsker Merete Kildahl oss vel møtt til en reise i høstens tegn. Ti filmteam fra NRKs distriktskontorer har laget innslag om innhøsting. Det kan være bærplukking, jakt og fiske, soppsanking eller innhøsting av ville urter.
Når løvtrærne ikler seg sin mest fargerike stas, er det tid for innhøsting. Folk har til alle tider høstet av naturens spiskammer. Også i dag er det mange som vet å utnytte disse ressursene. Høstens første blåbærtur gir både naturopplevelser og førsteklasses råvarer. Men blåbær kan brukes til mer enn saft og syltetøy. I Hardanger kan de kunsten å lage blåbærvin. Vi skal få et lite innblikk i denne lite kjente vinproduksjonen.

Mens alle har vært på blåbærtur, er molteplukking en mer eksklusiv beskjeftigelse - i alle fall i Sør- Norge. I kveldens \"Ut i naturen\" blir vi med ut på moltemyra.
Høst er også jaktsesong, og vi blir med på hjortejakt. Mange steder i landet betyr hjortekjøtt et kjærkomment tilskudd til vinterkosten.

Sild og potet var husmannskost i tidligere generasjoner og berget mange gjennom magre vintre. I kveld kan vi oppleve et litt uvanlig sildefiske. Vi skal nemlig få se et innslag om sildefiske i fjæresteinene i Nord-Trøndelag. Og vi blir med undervannsfotografen på jakt etter krabbe. De færreste har vel opplevd krabbefiske fra denne synsvinkelen tidligere.

Ved siden av rein matauk, finnes det mange andre muligheter å utnytte naturen på. Mose kan for eksempel brukes i dekorasjoner. Mange plukker også med seg røsslyng og lar den lyse opp i sine stuer. Røsslyng brukes også i plantefarging. I et innslag skal vi se hvordan gul røsslyng gir fin farge til strikkeplagg.
Vi skal også se at ville urter har mange anvendelsesmuligheter.

NRK1 torsdag kl 19.35

Bilder (vis Scanpix/Internett)
Merete Kildahl fra NRK Østfold er programleder for kveldens \"Ut i naturen\". (Foto: Morten Bendiksen)

Til redaksjonen:
Samme billedtekst kan brukes til begge bildene.

Naturprogram fra NRK Faktaavdelingen
Programansvarlig: Terje Dale, mobil: 915 32 430
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41


\0\0\0\0\0\0