Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 30. juni 2010 kl 20.00 Tilbake til 60-tallet

Uten en tråd

Pål Bang-Hansen ble viden kjent gjennom sin programlederrolle i Filmmagasinet i 1967. I kveld mimrer han tilbake til glanstiden. (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Pål Bang-Hansen ble viden kjent gjennom sin programlederrolle i Filmmagasinet i 1967. I kveld mimrer han tilbake til glanstiden. (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Jens Bjørneboe blir dømt etter pornoparagrafen for boka "Uten en tråd", Sverige innfører høyrekjøring og Israel okkuperer Sinai-halvøya, Gaza og Vestbredden i seksdagerskrigen. Velkommen tilbake til 1967.

Militærjuntaen tok makten i Hellas og jagde kong Konstantin ut av landet. Moteikonet Twiggy innførte nye idealer for en kvinnekropp - man skulle være syltynn og se deprimert ut.
Che Guevara ble drept i Bolivias jungel, men Kordas berømte bilde gjorde ham til et udødelig politisk ikon. Vietnamkrigen ble stadig trappet opp, og motstanden mot USAs angrep vokste verden over. Og her hjemme i Norge moret vi oss med nye humorserier på TV bl.a. "Smil til det skjulte kamera".

Tre norske personligheter preget dette året: Helge Rønning som fremadstormende radikal politiker og sosialistenes formannskandidat i Studentersamfundet i Oslo. Pål Bang-Hansen i sin programlederrolle i Filmmagasinet og jazzsangerinnen Karin Krog, som sto på terskelen til en internasjonal karriere.

I kveld sitter de i kommentatorstolen for å dele sine minner og tanker om året 1967.

Om serien
Gjennom ti programmer reiser vi tilbake til 60-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1960 til 1969. Hver uke møter vi tre mennesker som på ulike måter var med på å forme dette tiåret for oss, og blant profilene finner vi Norges store diva Wenche Foss, Høyres Kåre Willoch og den høylytte Torbjørn Berntsen.

60-tallet er tiåret da teknologien for alvor endrer livene våre: Fjernsynet bringer verden inn i stua, kjøleskap og vaskemaskin blir vanlige hjelpemidler og det blir mulig å kjøpe bil uten å søke først. Herrene går med hatt, mens damene har høyt, tupert hår og skjørtene kryper lengre og lengre oppover lårene. Wenche Myhre slår igjennom, og Beatles forfører den nye ungdomsgenerasjonen med fengende rytmer og langt hår. Sex er hemmelig, men alt er mulig.

Programmet er sendt tidligere

Egenproduksjon fra NRK Historier (2009)
Regi: Kristine Ramm
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900