Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 28. mai 2004 kl 19.55 Det ville Australasia: Et hjerte av ørken

Ørkenens hjerte

Piggdjevelens diett består kun av svartmaur. (Foto: BBC)
Piggdjevelens diett består kun av svartmaur. (Foto: BBC)
Selv om Australia er verdens tørreste bebodde kontinent, er det et yrende dyreliv der. Europeerne avskrev området som ubeboelig, men Australias urbefolkning har levd her i over 40 000 år. Og midt inne i ørkenen kan man til og med finne fisk!

Da europeerne utforsket Australias ørken, ble de lurt av gress-slettene. For selv om store områder ikke ser ut som ørken, er det kun termittene som klarer å utvinne næring av det spesielle gresset. Men under jorda, godt skjermet fra solsteiken finner vi også edderkopper, gekkoer og mange ulike typer øgler. De fleste øgler spiser alt mulig, men piggdjevelen er temmelig sær i matveien. Den spiser kun svartmaur – rundt 1000 om dagen.

Avhengig av brann
Europeerne var sjokkert da de fant mennesker midt i ørkenen. For urbefolkningen har gjennom tusenvis av år tilpasset seg ørkenen. De bruker fremdeles brann som et viktig virkemiddel i jordbruket. Brannene fungerer som en vitamininnsprøytning både for plante- og dyrelivet. Flere dyrearter er faktisk avhengig av stadige branner for å overleve.

Ørkenfisk
Utrolig, men sant; midt inne i ørkenen kan man også finne fisk. For ekstreme regnskyll gjør at det dukker opp en stor sjø midt inne i ødemarka. Det kan gå mange tiår mellom hver gang den fylles. Likevel kommer pelikaner og andre fugler til innsjøen for å hekke.

Om serien
Seks fredager framover kan seerne bli med til Australasias bisarre plante- og dyreliv. Hver episode er en detektivhistorie som forsøker å avdekke Australasias skjulte hemmeligheter og forklare hvorfor naturen og dyrelivet er så spesielt.

Det spektakulære landskapet er full av overraskelser, fra stekende ørken til snøkledte fjelltopper, tropisk jungel og korallrev.

Innkjøpt naturdokumentar fra BBC
Originaltittel: Wild Australasia
Episodetittel: Desert Heart
Norsk kommentar: Trond Berg
Pressekontakt: , , 23 04 99 18/ 98 48 02 78