Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. oktober 2013 kl 21.30 Brennpunkt: Svensk, søt og villig

Til Norge på jobbjakt

Etter finanskrisen har Sverige slitt med en skyhøy arbeidsledighet blant unge. Brennpunkt følger sju svenske ungdommer på jobbjakt i Norge.

I den en gang så stolte industribyen Söderhamn går nå én av fire ungdommer uten arbeid. Kommunen og Nordisk Råd sponser reise og opphold for ungdommer som er villige til å søke jobber i Norge, og Brennpunkt følger jobbreisen for sju av dem.

Tilbake i Söderhamn sitter oppgitte foreldre og besteforeldre som mener det er trist at dagens ungdommer må sendes til utlandet for å skaffe seg arbeid. Etter at Eriksson fabrikker la ned virksomheten, har folk begynt å kalle hjemstedet sitt for «Døderhamn».

De svenske ungdommene har hørt at nordmenn er ganske bortskjemte og late, og de regner med at det skal bli lett å skaffe seg jobb i Norge. Men oppholdet blir ikke helt som de forestilte seg. I Norge blir de sju innlosjert på fellesrom, med køyesenger, kjøleskap og en kokeplate. De finner et arbeidsmarked som slett ikke er åpent for alle jobbsøkere, selv om de er svenske.

Egenproduksjon 2013
NRK Dokumentar og samfunn.
Redaktør NRK, Odd Isungset
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland@nrk.no, tlf. 98820309
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900.