Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. juni 2013 kl 16.10 Ville og vakre Kina

Kinas sjarmtroll

Pandaen er Kinas ikon nummer én, men ekstremt vanskelig å filme i vill tilstand. Kveldens program går tett innpå den uimotståelige bamsen. (Foto: Gavin Maxwell)
Pandaen er Kinas ikon nummer én, men ekstremt vanskelig å filme i vill tilstand. Kveldens program går tett innpå den uimotståelige bamsen. (Foto: Gavin Maxwell)
Det sentrale Kina er midtpunktet i en 5000 år gammel sivilisasjon som har skapt landemerker som den store muren, mektige palasser og sist Beijings olympiske stadion. Det er et ekstremt tett befolket område, der vi finner noen av Kinas mest sjarmerende skapninger – ikke minst pandaen.

Den kinesiske kjempepandaen er kjent for å være umåtelig vanskelig å filme i vill tilstand. Den er så sky og følsom for lyder at de som prøver, stort sett bare får et glimt før den forsvinner i det tette bambuskrattet.

Parringsrituale
Ikke desto mindre greide BBC-teamet å komme tett innpå Kinas ikon nummer én. De fulgte pandaen i jakten på frossen bambus i de snøkledte fjellene, og fikk også med seg hele parringsritualet til de uimotståelige skapningene. Dette har aldri vært festet til film før.

Vi skal også møte apekattene med de karakteristiske flate nesene, og den majestetiske gylne antilopen.

Kina har gjennomgått en enorm utvikling de siste tiårene, noe som har skapt store miljøproblemer. Men til tross for ødeleggelsene ser vi fortsatt et overraskende sterkt forhold mellom menneskene og naturen. Episoden tar for seg betydningen dette kan få for landets framtid.

Om serien
"Ville og vakre Kina" er en mektig naturserie fra BBC, produsert i samarbeid med den kinesiske tv-kanalen CCTV.

Det er den første større dokumentarserien fra det enorme kontinentet. Som det første tv-selskapet noensinne fikk BBC utforske det mangfoldige landet på kryss og tvers.

Produksjonen er ved BBCs Natural History Unit, med en omfattende bruk av spesialkameraer og digitale effekter.

Serien uforsker Kinas gåtefulle natur og historie, og lar oss oppleve et land med ufattelig mangfold og store kontraster. Her er spektakulære landskaper, et makeløst dyreliv og en sammensatt befolkning. Samtidig står landet overfor store utfordringer i form av miljøødeleggelser og overbefolkning.

Sendt tidligere.


Britisk-kinesisk naturserie i seks deler (2008)
Originaltittel: Wild China
Produksjon: BBC og CCTV i samarbeid med Travel Channel og Canal+
Produsent: Phil Chapman
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf 815 65 900