Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. april 2003 kl 20.25 Brennpunkt: Brennpunkt: Etter bombene

Krigen etter freden

- Jeg kan ikke være trygg i mitt eget hus, sier Jovanka Stojkovic. Hun er kosovoserber og bor i byen Obelic i Kosovo. Norske KFOR-soldater har ansvaret på stedet, men de fleste serberne nord i byen har likevel flyktet i frykt for overgrep fra sine albanske naboer. I kveldens Brennpunkt får du se hva som har skjedd etter at bombeflyene ble borte.

Akkurat nå forsøker USA å fjerne Saddam Hussein og innføre demokrati i Irak med militærmakt. Våren 1999 var det Serbia og Kosovo som ble bombet for å stoppe serbernes overgrep mot kosovoalbanerne og skape demokrati.

Fortsatt utrygge
Serbere, sigøynere og andre minoriteter har ikke bevegelsesfrihet i Kosovo, snart fire år etter at FN og NATO tok kontrollen over området. Dette er konklusjonen i en fersk rapport fra FNs organisasjon for flyktninger, UNCHR og Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE. Trakassering, trusler og overfall gjør at serberne fremdeles ikke våger å bevege seg fritt i det albanskdominerte Kosovo. De beveger seg fremdeles mellom de små serbiskdominerte områdene i busser eller tog, beskyttet av NATO-styrken KFOR.

Brennpunkt-redaksjonen har sett nærmere på forholdene i Kosovo, hvor Norge har spilt en sentral rolle i arbeidet etter krigen. I dokumentaren "Etter bombene" møter vi både nordmenn, serbere og kosovoalbanere, som forteller om hva som har skjedd etter at bombene falt over Kosovo.

Venter på å vende tilbake
Siden 1999 har bare 6 000 serbere og andre minoriteter kommet tilbake til Kosovo. 235 000 flyktninger i Serbia og Montenegro venter på å få komme tilbake. Også kosovoalbanere lider, fremdeles er 3 700 personer savnet. Først i juni 2002 ble det opprettet et kontor for savnede, men de mangler penger for å kunne gjøre en effektiv jobb. Familien Hyseni savner fire sønner. For dem har livet stoppet opp.

Kosovo er langt fra å oppfylle FNs resolusjon 1244 om et multi-etnisk samfunn, der alle flyktninger kan vende trygt tilbake.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlig: Gerd Inger Poulden
Redaktør: Per Anders Johansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96