Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. mars 2009 kl 22.30 Bokprogrammet: Unge kvinner - eldre menn

Pen søker trygg – også i litteraturen

Bergen er åstedet – du møter forfatter Gunnhild Øyehaug sammen med Hans Olav Brenner i Bokprogrammet. (Foto: Brynjar Widerøe, NRK)
Bergen er åstedet – du møter forfatter Gunnhild Øyehaug sammen med Hans Olav Brenner i Bokprogrammet. (Foto: Brynjar Widerøe, NRK)
Både kvinnelige og mannlige forfattere er opptatt av kjærlighetsrelasjoner mellom unge kvinner og eldre menn. I Bokprogrammet snakker Hans Olav Brenner bl.a. med Rebecca Miller hvis far, Arthur Miller, var gift med Marilyn Monroe.

Litteraturhistorien er full av fortellinger om kjærlighetsforhold mellom unge kvinner og godt voksne menn. Dette klassiske temaet engasjerer også yngre, norske forfattere, deriblant Gunnhild Øyehaug og Preben Z. Møller. Fra hvert sitt ståsted beskjeftiger de seg med klisjeene knyttet til kjønnsroller, kjærlighet og store aldersforskjeller.

Sosiologen Preben Z. Møller skapte heftig debatt med sine utspill om kjønnsroller og bytteforhold i boken "Pen søker trygg". Også romandebuten hans "Deflora" har et kontroversielt tema. Hovedpersonen er en 52 år gammel intellektuell skribent som ikke får de unge studinene han lyster etter. Isteden drar han til Thailand og innleder et forhold til en tenåringsjente.

-I "Deflora" vil jeg gå forbi de stereotype oppfatningene om sex-turisten. Men det er mest en bok om selvforakt, kjærlighetslengsel og ydmykelsen ved å bli gammel, sier Møller til Bokprogrammet.

Med kvinneblikk
Kjærlighetshistorier om unge kvinner og eldre menn er vanligvis skrevet fra et mannlig ståsted. I sin kritikerroste romandebut "Vente, blinke" ser Gunnhild Øyehaug disse relasjonene fra et kvinnelig perspektiv. I hennes roman er Bergen åstedet for et magisk kjærlighetsmøte mellom en ung litteraturstudent og en middelaldrende forfatter. Men inspirasjonen henter hun fra Hollywood-filmer som "Lost in Translation" og "American Beauty".

Monroe – Miller
Også Rebecca Miller skriver om kvinner som faller for, eller blir forlatt av, langt eldre menn.
Kanskje er hun påvirket av at faren hennes, forfatteren Arthur Miller, var gift med Marilyn Monroe?

-Mens mange unge kvinner søker trygghet, kraft og autoritet hos eldre menn, finnes det menn som trenger unge kvinner for å revitalisere seg selv, nesten som en blodoverføring, hevder Miller.

Nettopp et slikt forhold er det hun skildrer i romanen "Pippa Lees hemmelige liv", som også viser de dramatiske konsekvensene for kvinner som blir forlatt til fordel for yngre blod.

Etter å ha forlest seg på aktuelle romaner om unge kvinner og eldre menn, vender Bokprogrammets Hans Olav Brenner seg til psykolog Sissel Gran for å få en forklaring på fenomenet. Hun forstår godt at så mange forfattere er fascinert av kjærlighetsforhold med store aldersforskjeller, ettersom slike relasjoner kan by på spenninger, konflikter og tabubelagte temaer. Og sånt blir det ofte god litteratur av.

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2009)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no