Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. april 2007 kl 23.20 Utsyn: Fra MS "Tampa" til New Zealand

Tampa Boys – gutta fra MS "Tampa"

Fra MS
Fra MS "Tampa" til New Zealand: Tampa Boys kalles de i New Zealand, og de er identiske med flyktningene fra det norske lasteskipet MS "Tampa". (Foto: Smiley Film Distribution & World Sales)
I en prisbelønt dokumentar følger vi en gruppe afghanske flyktningegutter fra det norske lastekipet MS "Tampa" – og en afghansk familiegjenforening på newzealandsk jord.

For seks år siden gikk navnet til det norske lasteskipet "Tampa" og dets snarrådige kaptein Arne Rinnan igjen i verdenspressen. Gjennom noen dramatiske døgn da Australia nektet å ta imot 408 afghanere på flukt fra Talibans terror, satte Rinnan sjøbein og sto på sitt. De unge afghanerne ble reddet fra en synkende flyktningebåt av det norske lasteskipet utenfor Australias kyster.

Blod, svette og tårer
På New Zealand går de unge afghanerne ganske enkelt under navnet Tampa Boys. De hadde fått smake blod, svette og tårer for å unnslippe Taliban, men ble nektet innpass av australske myndigheter. Noen av dem havnet i internering i øy-republikken Nauru i Stillehavet. Der ble de i tre år. Det var en skitten og nedverdigende løsning som etterlater Australia liten ære. Leiren er et sted de unge afghanerne ikke nøler med å sammenligne med amerikanernes Guanatanmo Bay på Cuba.

Men de fant sitt nye hjemland i New Zealand.

Atskilte kulturer
I dokumentaren følger vi også gjenforeningen med familiemedlemmer på newzealandsk jord.

Og vi følger dem et stykke videre på veien, inn i en kultur totalt atskilt fra den de kom fra.

Og jentene, hva med dem? Dokumentaren viser oss hvordan kvinnene som har flyktet fra Afghanistan, har fått det. En av de unge afghanske jentene vi møter, forteller:

- Hjemme i Kabul ville jeg blitt kokke for resten av livet, her kan jeg gjøre alt jeg har lyst på, her har jeg en framtid. Som min far sa til meg da vi kom hit – kast sjalet, her kan du være fri!

Newzealandsk dokumentar (2005)
Originaltittel: Pacific Solution
Produsert av: Smiley Film Distribution & World Sales
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no