Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. september 2001 kl 22.30 Fakta på lørdag: Eit skip var lasta med ...

Kina-porselen fra dypet

. 500 år gammelt kinesisk porselen og krukker avdekkes i havet utenfor Borneo. (Foto: Europe Images)
. 500 år gammelt kinesisk porselen og krukker avdekkes i havet utenfor Borneo. (Foto: Europe Images)
Det største funn av kinesisk porselen fra tiden før de store oppdagelsene ble for fire år siden lokalisert utenfor kysten av Borneo. Mange tusen vietnamesiske og thailandske stentøy-krukker viste seg også å være om bord i den sunkne kinesiske djunken. I dokumentaren ”Eit skip var lasta med” blir vi med ned i dypet på en risikabel ekspedisjon – mer enn 500 år tilbake i tiden.

Den første sporingen av skatten ble gjort av ingeniører i det franske oljeselskapet Elf-Aquitaine under seismiske målinger utenfor kysten av Brunei, et av verdens rikeste olje-sultanater.

I arkeologisk sammenheng viste det kinesiske handelsfartøyet, en havgående djunke, seg å inneholde den mest betydningsfulle last som noen gang er funnet i Kinahavet. Funnet vitner om en forbløffende sivilisasjon som blomstret i Kina på 1400-tallet.

500 år tilbake i tid
Kinahavet har dybder helt ned til 5000 meter. Vraket viste seg å hvile på Sunda-grunnen som er en av verdenshavenes største grunner, og som strekker seg forbi kysten av Brunei. Djunken lå på 60 meters dyp. I 1998, året etter lokaliseringen, ble den franske undervannsarkeologen Michel L´Hour gitt i oppdrag av sultanatet Brunei og det franske kulturdepartementet å hente opp det sensasjonelle funnet.

Den første visuelle kontakten med vraket skjer ved hjelp av en fjernstyrt ubåt, og over 6000 deler kinesisk porselen samt krukker fra Vietnam og Thailand kommer i første omgang til syne. Dekompresjonsproblemene ved dykking ned til 60 meter er store. Så til de mest risikable delene av oppdraget brukte teamet derfor en 1 ROV, dvs. en undervannsrobot. Hele operasjonen blir dirigert ut fra en gigantisk flåte, plassert i parallell posisjon med vraket, festet med fire 5-tonn tunge ankere til havbunnen. Så endelig er turen kommet til dykkerne, som reiser 500 år bakover i tid 60 meter under havoverflaten.

Uskadd porselen
Porselenet, i tradisjonell kinesisk hvitt og blått, er helt uskadd. Alt blir brakt i land av en båt fra Bruneis marine. I store hangarer har Michel L´Hours arkeologstab opprettet et laboratorium og et gigantisk arkiv for sortering og lagring av gjenstandene. Her kan de bestemme nøyaktig når gjenstandene ble laget og hvor. Likeså blir restene av innholdet i de mange krukkene analysert.

Skatten kaster lys over en lite kjent periode av verdenshistorien. Den forteller om en livlig og avansert handelskultur i Sørøst-Asia på 1400-tallet, og ikke minst om kinesisk økonomi på denne tiden. Likeså om utstrekningen av handelsrutene på Kinahavet og det Indiske hav, der Kina fraktet sine dyrebare kryddere, sine ettertraktede metaller, sin silke og sitt porselen. Allerede i århundrene før oppdagelsestiden hadde kinesiske fartøy seilt fra Kinas kyster og helt til Midtøsten.

Utrolige rikdommer
Først i århundret som fulgte, skulle europeerne seile i disse områdene. Portugiseren Magellans flåte fullførte verdens første jordomseiling på oppdrag av den spanske krone årene 1519-21. Sultanen av Brunei inviterte Magellans menn til sitt hoff, og de ble helt fjetret av det lille landets usannsynlige rikdommer. Den sunkne kinesiske djunken var på vei inn til Bruneis havn med kinesisk porselen i bytte for edle tresorter, gull og smertestillende kamfer – men nådde aldri målet.

Fransk dokumentar fra 1998
Originaltittel: Naufrage en Mer de Chine
Regi: Marc Jampolsky
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder:
1. 500 år gammelt kinesisk porselen og krukker avdekkes i havet utenfor Borneo. (Foto: Europe Images)
2. Den mest betydningsfulle last som noen gang er funnet i Kinahavet inneholdt også vietnamesiske krukker fra 1400-tallet. (Foto: Europe Images)