Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. mai 2007 kl 19.55 En statsminister takker for seg

Privat Persson

En statsminister takker for seg: Göran Persson var redd en skilsmisse ville være ødeleggende for han. (Foto: SVT)
En statsminister takker for seg: Göran Persson var redd en skilsmisse ville være ødeleggende for han. (Foto: SVT)
I kveld sendes tredje del av dokumentarserien om Sveriges avgåtte statsminister Göran Persson. Programmet fikk stor oppmerksomhet i Sverige fordi Persson innrømmer å ha unngått skilsmisse fra sin daværende kone - i redsel for hva det ville bety for hans maktposisjon.

I løpet av perioden Göran Persson var statsminister i Sverige var han gift for annen gang med Annika Barthine. Men til tross for at ekteskapet raskt viste seg å være et feilgrep opprettholdt Persson og Bartine fasaden utad. I kveld forteller Persson at grunnen til dette bunnet i frykt for hva mediene ville skrive, om ekteskapet ble oppløst. Men når Annika dro hjem til leiligheten i Malmö, dro Persson til statsministerboligen.

Samtidig er Persson forbannet og frustrert fordi Miljöpartiet truer med å gå over til de borgerlige etter valget i 2002. Likevel lykkes han til slutt å redde flertallet i riksdagen.

I 2003 tviler Persson seg frem til et ja til EMU, et standpunkt som siden blir slått tilbake i en svensk folkeavstemming. Samme året opplever han også en stor tragedie da Anna Lindh blir drept og Persson står tilbake uten en soleklar etterfølger.

Om serien:
I vår sender NRK1 dokumentarserien i fire deler om Sveriges avgåtte statsminister Göran Persson. Dokumentarserien vakte sterke reaksjoner da den ble sendt på SVT i mars, og politiske eksperter i Sverige mener den har gjort ubotelig skade på Perssons ettermæle.

I Sverige er likevel dokumentarserien omtalt som et unikt prosjekt og den skapte sterke reaksjoner både i forkant og da den ble sendt. Selv Göran Persson følte på et tidspunkt behovet for å ta til motmæle mot kritikken som kom i kjølvannet av hans mange kontroversielle uttalelser i programmet.

Svensk dokumentarserie (2006)
Originaltittel: Ordörande Persson
Produsert av: SVT1 ved Erik Fichtelius og Kjell Tunegård
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no