Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. desember 2002 kl 22.30 Migrapolis

Enestående

Ser du annerledes ut enn alle andre rundt deg? Kan du noe ingen andre kan eller har du helt andre erfaringer enn dine nærmeste? Hvordan det er å være den eneste av sitt slag? Dette er temaet for denne ukens ”Migrapolis”.

Sompong Hauge var den første Thai som slo seg ned på Svalbard da hun flyttet dit med sin norske mann for 17 år siden. Hun syntes det var ”trasig”, mørkt og kaldt – det var slett ikke en slik tilværelse hun hadde tenkt seg. Vanskelig å få tak i brukbar mat var det også. Mannen hennes kjøpte ris til henne av det filippinske mannskapet på lastebåter – risen i norske butikker var ikke bra nok etter Sampongs oppfatning. Men i dag føler hun seg like mye hjemme på Svalbard som i Thailand og trives svært godt. Til å med å dra på hytta er blitt noe hun setter stor pris på, og isbjørnene eller ”bamsene” som hun kaller dem, synes hun bare er spennende.

Eneste svarte ishockeyspiller
Kim Ceesay er Norges første og hittil eneste svarte ishockeyspiller på toppnivå. Selv om han ikke legger vekt på hudfargen selv, synes han likevel det er litt moro at også svarte kan hevde seg innen denne idretten. Grunnen til at det er så få svarte spillere, også internasjonalt, tror han er den samme som for andre vinteridretter. Men å være så synlig som Kim, kan være både moro og ubehagelig. Av noen har han fått tilnavnet ”den sorte perle”, men han har også opplevd rasistiske tilrop både fra motspillere og publikum. Den slags slår Norges Ishockeyforbund hardt ned på, og en av Kims motspillere er anmeldt til domsutvalget for rasisme.

Den siste storurmaker
Alf Heitmann er den eneste storurmakeren i Norge. Det betyr at han er den eneste som kan lage kirkeklokker og rådhusklokker. Det blir nemlig stadig færre av denne typen ur. Alf mener at årsaken er dårlig offentlig økonomi. Kommunene lar klokkene stå eller bytter til rimeligere digitale løsninger. Men det blir slettes ikke det samme, synes Alf. Det er bare de gamle urene som har en hjerterytme man kan høre, og uten den ingen ”sjel”, hevder storurmakeren. Faget lærte han av sin svigerfar, og firmaet driver han sammen med kona. Men Bente er fornøyd med å sitte på kontoret. Å klatre til topps i rådhustårnet har aldri vært drømmen hennes, forsikrer hun.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83