Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. mars 2004 kl 22.30 Kontoret

Nye episoder av prisbelønt serie

David Brent (Ricky Gervais), til høyre, tar de nye i nærmere øyesyn (Foto: BBC)
David Brent (Ricky Gervais), til høyre, tar de nye i nærmere øyesyn (Foto: BBC)
BBC-serien "Kontoret" ble i år den overraskende vinneren av den prestisjetunge Golden Globe-prisen for beste tv-komedie. Og hovedrolleinnehaver og medskaper Ricky Gervais skapte historie i britisk fjernsynsunderholdning da han ble hedret som beste komedieskuespiller. Nå viser NRK1 seks nye episoder av suksesserien.

Ricky Gervais er den første briten som noen gang har vunnet prisen for beste komedieskuespiller i et Golden Globe, og "Kontoret" ("The Office") er den første britiske sitcomen som er kåret til beste komedie.

Sammenslåing
I fjor høst stiftet vi første gang bekjentskap med denne komiserien. Her står arbeidsplassen "kontoret" i sentrum - et sted mange av oss har førstehånds kjennskap til. Sladder intriger og en og annen dolk i kollegaens rygg for å karre seg opp og fram selv, er dagligdags, ikke sant? Gang dette med ti, krydre det med britisk humor på sitt beste, og du får en kostelig stund med sjefen og de ansatte i papirfirmaet Wernham Hoggs regionskontor i Slough.

David Brent (Ricky Gervais) er sjefen i Slough. Kontoret har lenge hatt trusselen om nedbemanning hengende over seg, men til alt hell har de klart seg. Imidlertid er det bestemt at flere avdelingskontorer skal slås sammen for å få orden på økonomien, og når vi i kveld møter David igjen, er Slough slått sammen med Swindon.

Episode 1
Seks ansatte fra Swindon ankommer kontoret i Slough. Det gjør også Neil – den nye dynamiske sjefen til David.

Blant de nye er Rachel som øyeblikkelig fanger både Gareths og Tims interesse. Disse to er ikke særlig gode venner på jobben, og rivaliseringen dem i mellom tar til dels voldsomme former.

En farget mann, Oliver, er også blant de nye, samt en kvinnelig rullestolbruker. Davids humor er på ingen måte subtil, og det ender med at han får refs av verneombudet….

I mellomtiden har den nye selgerjobben gått til hodet på Tim, og han er ikke like oppmerksom overfor Dawn som før. Han prøver å gjøre det godt igjen ved å fremføre en liten dans for henne i kontorlandskapet – noe som kjæresten til Dawn, Lee, ikke setter pris på.

I kveldens episode har David bestemt seg for å markere sammenslåingen på sin egen måte. Det faller ikke helt heldig ut….

Om karakterene
David (Rick Gervais) liker å tro, helt feilaktig, at han er filosof på linje med Descartes, at han har et politisk korrekt syn og at han har en velutviklet sans for humor. Men Davids form for "practical jokes" misforstås lett og forårsaker ofte depresjoner hos dem det går ut over.

Gareth Keenan (Mackenzie Crook) forteller ustanselig hele kontoret at han er "teamleder". Hans selvhøytidelighet kjenner ingen grenser, og han har et utrolig eierskap til sin stiftemaskin og til kontorpulten. I tillegg er Gareth ganske naiv. Dette gjør at han ofte er gjenstand for de andres spøk og er grunnen til at kollegene holder ut med ham.

Tim Canterbury (Martin Freeman) er salgsrepresentant. Han synes jobben er meningsløs og at han er omgitt av middelmådighet. Tims intellekt overgår i stort monn det å selge papir, og den eneste tilfredsstillelsen jobben gir ham, er å plage Gareth. Tim liker Dawn og ber henne ut av og til, bare for å bli ydmyket.

Dawn Tinsley (Lucy Davis) sitter i resepsjonen, og finner seg i Davids forsøk på humor av ren plikt. Hun er forlovet med Lee, som arbeider i et varehus og er profesjonell neandertaler. Dawn drømmer om å illustrere barnebøker, og til tross for forlovelsen med Lee, eller kanskje nettopp derfor, flørter hun ofte med Tim.

Neil Godwin (Patrick Baladi) er Davids sjef. Han hadde tidligere samme jobb som David i Swindon, men etter sammenslåingen har han steget i gradene. Neil er profesjonell, hyggelig, morsom og populær. Han er dessuten en djevel til å danse. David forakter ham dypt og inderlig.

Rachel (Stacey Roca) tilhører "Swindon-gjengen", og har jobbet for firmaet i to år. Hun blir oppvartet av både Gareth og Tim, men foretrekker Tim som virker noenlunde normal og hyggelig.

Oliver (Howard Saddler) kommer også fra Swindon. Han er en utadvendt og hyggelig kar, som ikke lar Davids tøffe humor gå inn på seg. Den eneste som får ham ut av fatning, er Sheila som han deler pult med. Hun betror ham at hun føler seg erotisk tiltrukket av fargede menn.

Britisk situasjonskomedie fra BBC
Originaltittel: "The Office", sesong 2
I rollene: Ricky Gervais, Mackenzie Crook, Martin Freeman, Lucy Davis, Stacey Roca, Patrick Baladi, Howard Saddler
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83