Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. august 2005 kl 22.30 Nærbilde: Klaus Härö

Finsk på svensk

I siste
I siste "Nærbilde" møter vi finske Klaus Härö. (Foto: videobild/YLE Bildtjänst)
I siste del av portrettserien møter vi finske Klaus Härö (34) som gjorde stor suksess også på norske kinoer med filmen "Elina – som om jeg ikke fantes" (2002). I Sverige mottok han Ingmar Bergman-prisen for langfilmdebuten, i tillegg til priser på nær sagt alle barnefilmfestivaler som finnes.

Nå arbeider han for fullt med en film om en ni år gammel gutt som blir sendt fra krig i Finland til fred og en fosterfamilie i Sverige. Det blir snart klart at den nye familien hans slett ikke vil ha ham der. Vi blir med i arbeidet med den nye filmen.

Svenskspråklig i Finland
Klaus Härö tilhører den svenskspråklige minoriteten i Finland. Han bor sammen med familien i tettstedet Borgå, der han også er født og oppvokst. Som barn drømte han om å bli skuespiller, men i tenårene tok interessen for å lage film overhånd.

- Jeg har ikke lyst til å definere meg som verken en finsk eller svensk filmskaper, sier Härö. - Jeg er finsk, jeg lager gjerne film på svensk, jeg har en identitet som er finsk, noe finlandssvensk, og når jeg er i Sverige, føler jeg meg fremmed, samtidig som språket er mitt eget.

Om serien
De fem nordiske allmennkringkasterne har sammen portrettert ti av Nordens viktigste filmskapere. Denne våren og sommeren blir vi bedre kjent med norske Bent Hamer og Margreth Olin, islandske Baltasar Kormákur og Dagur Kári, danske Lone Scherfig og Per Fly, finske Johanna Vuoksenmaa og Klaus Härö og svenske Josef Fares og Pernilla August.

Svanhild Sveinsdotter Grov fra NRK har møtt Bent Hamer og Margreth Olin.

Nordisk samproduksjon (2004)
Portrettserie i ti deler
Prosjektleder NRK: Folke Gravklev
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252