Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 8. februar 2003 kl 20.10 Profil: Trollmann ved tegnebrettet - Palle Nielsen

Vår tids danske Goya

Palle Nielsen i sitt atelier sommeren 2000 (Foto: Steen Møller Rasmussen)
Palle Nielsen i sitt atelier sommeren 2000 (Foto: Steen Møller Rasmussen)
Palle Nielsen (1920-2000) er den største danske grafiker noensinne. Han er en av de vesentligste som har speilet tidsånden, og med hans nesten kjødelige fascinasjon av ”det sorte lyset og det hvite mørket”, kan han godt betegnes som vår tids Goya.

Det er en stillhet-før-stormen i Palle Nielsens bilder, en eksplosiv underliggende stemning, hvor mennesker og byer har inngått hemmelighetsfulle allianser med hverandre – men hvor også katastrofen lurer. Mange år før terroristflyene rammet World Trade Center hadde Palle Nielsen brukt situasjonen i sin grafikk: fly som rammer høyhus, og mennesker som kaster seg fortvilet ut av vinduene.

Blant Palle Nielsens viktigste verker er bildeseriene ”Den fortryllede by”, ”Parklandet”, ”Nekropolis”, ”Den store verdensbunkeren”, ”Orfeus og Eurydike”, ”Lethe”, ”Narcissus”, ”Miraklenes tid” og ”Mennesker i den forlatte by”.

- Filmen er både uttrykk for en personlig takknemlighetsgjeld og et forsøk på å fortelle om Palle Nielsen til en større offentlighet. Og det var i siste øyeblikk jeg nådde det. De siste opptakene med Palle Nielsen ble gjort en måned før han døde sommeren 2000, sier programmets skaper, Jytte Rex.

Dansk dokumentar fra 2000
Regi Jytte Rex
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83