Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. januar 1999 kl 21.25 Herskapelig

Herskapelig (ttv)

NRK1 lørdag 16. januar kl 21.25
Herskapelig (1:9)

Seriestart!

På herregårdstokt med Toppen
Lørdagskveldene på NRK1 i vår vil gi seerne et innblikk i landets mest fornemme gemakker. Dette sørger Toppen Bech for med sin programserie \"Herskapelig\". Dette er hennes andre runde med slott- og herregårdsbesøk. Seerne vil nemlig ha det. Først ut er Raasjøen Jaktslott i Hakadal.
\"Herskapelig\" er en NRK-produsert serie som tar oss med inn til de mest fantastiske herregårdene Norge kan by på. Toppen Bech har klart det mesterstykke å få de ofte mediesky eierne til å vise sine praktfulle hjem med alt det de har av antikviteter, praktfullt interiør og kulturhistoriske minner på tv.
Og det er vel nettopp dette som pirrer seernes nysgjerrighet. De færreste har noe forhold til så flotte bygninger, de mest utsøkte kunstverk og møbler, men vakkert er det å se på og lærerikt å høre om også. Herregårdene har ofte gått i arv, og det er gjerne både tredje, fjerde og femte slektsledd vi får treffe som eierne av i dag.

Raasjøen Jaktslott
Først ut er Raasjøen Jaktslott, en snau time fra hovedstaden, nærmere bestemt Hakadal. Toppen kaller eiendommen for \"et eventyrlig jaktslott som nok ikke har sin like i hele kongeriket\".
Eierne er Sissel og Thomas Fearnley. Stedet ble bygget i 1913 av Ingeborg og Niels Young Fearnley og inspirasjonskildene den gangen var Gerhard Munthe og praktanleggene på Maihaugen.

Vedkomfyr og jernverksovner
Mange vil synes at slottet er spartansk utstyrt når de får høre at her verken er sentralvarme eller elektrisk komfyr. Telefon er et ukjent fenomen. Ikke engang mobiltelefon virker her. Tørr ved knitrer i gamle jernverksovner og maten kokes på vedkomfyr.
Toppen beskriver interiøret som en blanding av norsk storgårdsstil og svensk herregårdskultur. Familien Fearnley har vært skjønnere og samlere av edel kunst i flere sekler, og innenfor de hvite veggene finnes et hav av rom og meter på meter av vegger der de ulike generasjonene eksponeres. Salen har en duft fra edel fortid og møblene i sort og gull kommer fra Lille Tøyen i Oslo. Her finnes også en Ludvig 16-lysekrone som er utrolig vakker. Og den som har malt roser i taket er Arnstein Arneberg.
NRK1 lørdag kl 21.25

Bilder (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Toppen Bech på besøk hos Sissel og Thomas Fearnley som eier Raasjøen Jaktslott.

Toppen Bech innleder en ny runde med den populære programserien \"Herskapelig\". Her på Raasjøen Jaktslott i Hakadalen.

Egenprodusert fra Underholdningsavdelingen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Toppen Bech
Prosjektleder: Eva Marie Gransæter