Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. juni 2006 kl 20.35 Herskapelig

Historisk sus og dus i London

Programleder Toppen Bech nyter te og småkaker i den staselige ambassadørboligen. (Foto: Erik Hannemann)
Programleder Toppen Bech nyter te og småkaker i den staselige ambassadørboligen. (Foto: Erik Hannemann)
En murvilla i rødhvit edwardiansk stil har siden 1936 vært bolig for den norske ambassadøren i London. I krigsårene holdt kong Haakon møter rundt bordet som i dag står i spisestuen, og det var herfra han talte til sine landsmenn. Ambassadør Tarald Brautaset og hans kone Elisabeth Mohr Brautaset åpnet dørene for programleder Toppen Bech.

Standhaftige rykter hevder at ambassadørboligen ligger i det som en gang var Henrik den åttendes kjøkkenhage. Sentralt plassert like ved Notting Hill, et par steinkast fra Big Ben, og med den grønne lungen Kensington Gardens rett i nærheten, bor ambassadørekteparet Brautaset i en residens som virkelig understreker den nære og gode forbindelsen mellom Norge og England. Den fire etasjer høye bygningen inneholder offisielle representasjonsrom i første etasje, mens andre etasje huser ambassadørens private kvarter og Kong Olavs suite. I tredje etasje finner man flere gjesterom og Den kongelige suiten, som kong Harald og dronning Sonja kan benytte når de besøker London. Naturligvis er bygget utstyrt med egen vinkjeller - en litt spesiell sådan. Den var under krigen bomberom og lagringsplass for viktige dokumenter. Vi antar vinen ligger trygt bak ståldørene.

Hovedkvarter under krigen
Da kongefamilien flyktet til London i de dramatiske aprildagene 1940, opprettet kong Haakon hovedbase i huset. Av sikkerhetshensyn overnattet han ikke ofte i boligen, men han reiste flere ganger ukentlig inn til Palace Green. Ved det samme bordet som i dag tjener som spisebord, ble det holdt ukentlige statsråd i løpet av de fem årene krigen varte. Nå møtes stats- og regjeringssjefer, forretningsfolk og kunstnere under hyggeligere omstendigheter, og med ambassadør Brautaset som korrekt vert. På veggene henger kunst av Munch og J.C. Dahl, samt bilder av kongefamilien. På kjøkkenet regjerer den 24 år unge Per Magne Sivertsen fra Stavanger, ansvarlig for all matlaging. Programleder Toppen Bech blir som seg hør og bør traktert med tradisjonell engelsk te og kaker.

Langsiktig leie
Det var Erik Colban, ambassadør fra 1936 og gjennom krigsårene, som først benyttet Palace Green som ambassadørbolig. Han anbefalte den norske staten å inngå en nokså uvanlig leiekontrakt: Avtalen gjelder for intet mindre enn 80 år av gangen, et anselig tidsperspektiv i våre dager. I 1998 ble avtalen fornyet til 2078. Vi forstår godt at staten ikke vil flytte.

Programmet er sendt tidligere.

Om serien
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som cicerone åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.

NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt Hilde Ljøen, 23 04 98 41 (92 01 55 79)