Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. desember 2002 kl 21.30 Dok1: Dok1: Løfter om en felles framtid

Barnas øy på terrorens mark

Vennskap på terrorens mark mellom (f.v.) israeleren Yarko og palestineren Faraj. (Foto: Megan Shapiro)
Vennskap på terrorens mark mellom (f.v.) israeleren Yarko og palestineren Faraj. (Foto: Megan Shapiro)
I kveldens Dok1 blir vi kjent med en håndfull barn i helt ulike nabolag av Jerusalem. Ifølge tradisjonen skulle de være fiender, men disse barna våger spranget og utvikler vennskap som vokser, ubedervet av de bitre realitetene rundt dem. Dette er et hjørne av verden vi mest forbinder med vold og terror, men prisvinnerdokumentaren viser oss en annen virkelighet.

Regissørene av dokumentaren Justine Shapiro og B.Z. Goldman gir et forfriskende, utfordrende og ikke minst humoristisk innblikk i Midtøsten-konflikten, sett med friske øyne – øynene til en håndfull barn. De bor bare et drøyt kvarters gange fra hverandre, likevel har de for det meste vært stengt inne i helt separate verdener. Dokumentaren utforsker hvilke grenselinjer det er som skiller disse barna, og den forteller en brav historie om en liten gruppe som våger å krysse linjene og åpent møte sine naboer.

Framtidens talerør
Barna er alle mellom 8 og 12 år, en aldersgruppe som sjelden får snakke for seg selv. De er ennå ikke så selvbevisste som tenåringer er, heller ikke så fordekte som voksne kan være, men det de sier kommer rett fra hjertet og leveren, uten selvsensur. Nyfikent registrerer de den politiske og sosiale virkelighet som omgir dem. De speiler hver sin bakgrunn uforfalsket, og de kan bli framtidens talsmenn for Israel og Palestina.

Prisvinnere
Justine Shapiro og B.Z. Goldmans dokumentar har vunnet flere priser, deriblant publikumsprise og to Emmy-priser hvorav den ene for beste dokumentar 2001. Filmen var også nominert til Oscar i 2002.

Amerikansk program innkjøpt fra ro.co films international
Originaltittel: Promises
Regi: Justine Shapiro og B.Z. Goldberg
Produsent: ro.co films international
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57