Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. mars 2003 kl 21.15 Presidenten

Presidentens første veto

President Jed Bartlet (Martin Sheen) sammen med kommunikasjonssjef Toby Ziegler (Richard Schiff). (Foto: Warner Bros.)
President Jed Bartlet (Martin Sheen) sammen med kommunikasjonssjef Toby Ziegler (Richard Schiff). (Foto: Warner Bros.)
Diskusjonen rundt den såkalte "dødsskatten" raser i den amerikanske kongressen. Presidenten ønsker å nedlegge veto mot arveskatten, men sterke krefter i kongressen kan torpedere planene hans.

Mens president Jed Bartlet gjør seg klar til å delta i en middag i utenriksdepartementet, bestemmer han seg for et endelig veto mot lovforslaget om arveskatt. Noe overraskende får staben melding fra kongressen om at Representantenes hus har nok stemmer til å overkaste vetoet til presidenten.

På sidelinjen klekker pressesjef C.J. ut en uspekulert hevn over en underholdningsreporter som laget en lite fordelaktig reportasje om henne. Samtidig betror Donna seg til Josh at hun har hatt flere stevnemøter med en republikaner i senatskommiteen som etterforsker presidenten.

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41 sidsel.linden@nrk.no