Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. november 2006 kl 23.10 Lydverket

Glasgow Rock City

Programleder Mona B. Riise tar seerne med til Glasgow i kveldens sending. (Foto: Kristin Svorte)
Programleder Mona B. Riise tar seerne med til Glasgow i kveldens sending. (Foto: Kristin Svorte)
Lydverket tar seerne med til Glasgow, Skottlands mekka for indie-rock og –pop. Hva er hemmeligheten bak byens sterke musikkscene?

Den skotske arbeiderbyen Glasgow har gjennom de siste 25 årene markert seg kraftig musikalsk. Mainstream-navn som Simple Minds, Wet Wet Wet, Texas og Travis vokste seg store i Glasgow før de eksploderte på internasjonale hitlister. Likevel er det byens lange og stolte tradisjon for å fostre nyskapende og alternative artister som imponerer mest. Glasgow fungerer fortsatt som en av verdens viktigste metropoler for indie-musikken, med navn som Orange Juice, Primal Scream, The Jesus And Mary Chain, Mogwai og Belle And Sebastian.

Franz Ferdinand
Vi møter vi lokale og internasjonale helter som Mogwai, Arab Strap, Isobel Campbell og The Pastels – og Franz Ferdinand, det siste alternative Glasgowbandet som har høstet stor suksess.

Debutalbumet deres fra 2004 solgte 3 millioner plater, og gruppa mottok den prestisjefylte kritikerprisen Mercury Music Prize for årets album og en Brit Award som årets band. Suksessen til Franz Ferdinand har igjen fått plateselskapsfolk og musikkjournalister til å rette oppmerksomheten mot Glasgow.

Sultne nykommere
For det skjer fortsatt nyskapning i byen, og i kveld møter vi to spennene band herfra, 1990s og Mother and the Addicts. Begge forsøker å finne fotfeste i Glasgows post-Franz Ferdinand-klima, med alt det innebærer av både enestående karrieremuligheter og faren for å bli avskrevet som en hype og Franz Ferdinand-pastisj.

Skandinavisk samarbeid
Under samletittelen "Rock City" samarbeider Lydverket med svenske Musikbyrån på SVT og danske Musikprogrammet på DR. Det var Lydverket som først fikk ideen om samarbeidet.

Det første "Rock City"-programmet ble vist høsten 2005, da Lydverket tok seerne med til rapmiljøet i Dakar i Senegal. Musikkprogrammets dokumentar fra New York ble vist i februar, Lydverkets dokumentar fra Beijing ble sendt i mars, mens svenske Musikbyråns dokumentar fra Melbourne ble vist i april. Tidligere i høst ble Musikbyråns dokumentar fra den arabiske popindustrien i Kairo sendt.

Kveldens dokumentar fra Glasgow, som er produsert av danske Musikprogrammet, er dermed den sjette i rekken som blir vist på NRK.

Om Lydverket
I Lydverket får du artistportretter, dokumentarer, temasendinger og dokumentarer.

De fleste sendingene avsluttes med "Ukens bonusspor", der redaksjonen trekker fram aktuelle låter eller videoer de synes fortjener ekstra oppmerksomhet, eller eksklusive intervjuer med artister om aktuelle temaer.

Mona B. Riise er programleder.

Egenprodusert musikkmagasin fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Åslaug Sem
Vaktsjef: Vivi Stenberg, tlf 23 04 84 21/481 70 315 vivi.stenberg@nrk.no
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.noLENKER
  • Les mer