Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. mars 2003 kl 20.45 Historien om Norge: Storhetstid

Prinsesse Kristinas brudeferd

Karsten Alnæs. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Karsten Alnæs. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Norges mektige konge, Håkon Håkonsson, inngår avtaler med konger i mange land, med keisere og med paven. Til kongsgården kommer høye herrer fra alle verdens hjørner. I 1256 kommer en spansk delegasjon på frierferd. Kong Alfons av Castilla ønsker en norsk prinsesse for en av sine brødre.

Kongens datter, den høyreiste, lyshårete Kristina, blir ført fram for den spanske delegasjonen. Hun vil lydig følge sin fars ønske og akseptere frieriet, men bare på det vilkår at hun selv får velge seg en ektemann blant brødrene til kong Alfons.

Det praktfulle brudefølget vekker oppmerksomhet på sin ferd gjennom Europa. I Frankrike skaffer nordmennene seg 70 hester, og kong Ludvig IX gir dem leidebrev gjennom landet. På nyåret i 1258 blir prinsesse Kristina mottatt av kongeparet Alfons og Violante i byen Valladolid, der bryllupet mellom den norske prinsessen og den tre år eldre prins Felipe fant sted den 31. mars samme år.

Dette skjer i en tid da Norge nærmer seg Europa, både politisk og kulturelt. Bøker blir nedtegnet, musikk komponert. Norge er større i areal enn noensinne, og landets store krigsflåte er høyt respektert av alle.

I tillegg til flere hundre stavkirker over hele landet, blir det i denne tiden som kalles for Norges storhetstid, reist flotte bygninger som Håkonshallen, Nidarosdomen og Akershus.

Om serien
Beretningen om prinsesse Kristina er det tredje programmet i serien basert på Karsten Alnæs bøker ”Historien om Norge”. Det populærhistoriske fembindsverket er blitt en sjelden publikumssuksess med opplag på rundt tre hundre tusen.

Karsten Alnæs har skrevet manus til tv-serien basert på sitt eget maratonprosjekt, og han opptrer selv som programleder og forteller gjennom 16 halvtimes programmer. Åtte av dem står på sendeplanen nå i vår. Intensjonen har vært å ta seere i alle aldre med på en lærerik og spennende reise i vår egen historie.

De enkelte episodene har hver sitt hovedtema, og byr på historier om dramatiske og viktige prosesser fra borgerkrigene på 1100-tallet til begivenhetene på Eidsvoll i 1814. Som i bøkene er historien i utpreget grad sett nedenfra, fra vanlige menneskers ståsted, men også historiske skikkelser som kong Sverre står sentralt.

Svartedauden, kjærligheten og erotikkens vilkår, hekseprosesser, kriminalitet og vold er noen av temaene som Karsten Alnæs vil ta for seg. Alnæs’ tekster er bildelagt gjennom dramatiseringer, visuelle effekter og opptak med forfatteren på historiske steder. Han har reist rundt med tv-teamet over hele landet og på Færøyene.

Serie basert på Karsten Alnæs’ bøker
Produksjon: Rubicon TV i samarbeid med NRK Kulturavdelingen
Manusforfatter og programleder: Karsten Alnæs
Regi: Mark Åkerblom
Prosjektleder NRK: Anne Røthing
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99


LENKER
  • NRK 
  • Gyldendal  
  • Dagbladet 
  • Aftenposten