Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. november 2012 kl 03.20 Schrödingers katt

Kjønnskamp og kunstig insulin

Hvordan man oppfører seg i trafikken er gjerne kjønnsbestemt. I dagens eksperiment i Schrødingers katt ser vi hvordan dette utarter seg.

Menn vil duellere i trafikken, kvinner vil samhandle. Forskerne ser klare kjønnsforskjeller mellom sjåførene, både i kjørestil og ulykkesstatistikk. Mens menn oftere er involvert i alvorlige hendelser, er kvinner hyppigere på statistikken over bulker og småuhell. Hvorfor menn og kvinner er så forskjellige er ikke mulig å svare entydig på, men om Eldrid eller Per Olav er best til å lukeparkere – det blir avgjort i dagens eksperiment. Hjelper det å være mann med bedre evne til å beregne vinkler og avstander, eller er det nøyaktighet og forsiktighet som er avgjørende? Eller er det bare øvelse det kommer an på?

Ny, livsviktig medisin
Før måtte man slakte griser for å forsyne sukkersyke mennesker med insulin. Nå kan den livsviktige medisinen produseres inni bakterier – ved hjelp av genteknologi. I serien "Fantastisk medisin".


Dingoen på Fraser Island utenfor Australias østkyst er den reneste villhundrasen som eksisterer. Desverre for dingoen lever den på verdens største sandøy, en turistmagnet i megaklassen. De siste ti åra har konfrontasjonene mellom dingoene og turistene økt kraftig. Hunder som opptrer truende, skytes. Har dingoen en framtid?


Kråker er sosiale fugler og kan gi oss viktig lærdom om hvordan hjernen kan fungere – og være overførbart til kunstig intelligens hos roboter. I Sverige finnes en egen forskningsstasjon hvor kråkelivet kan studeres i detalj.