Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 11. april 2006 kl 17.30 Perspektiv: Erindringens melodier

Fokus på jødisk musikk

Erindringens melodier: Klarinettisten Georg Reiss er en allsidig musiker som opererer i flere ulike sjangre, blant annet med jødisk musikk som i dette programmet (Foto: Thomas Xavier Floyd)
Erindringens melodier: Klarinettisten Georg Reiss er en allsidig musiker som opererer i flere ulike sjangre, blant annet med jødisk musikk som i dette programmet (Foto: Thomas Xavier Floyd)
Hasidisme forteller noe om jødisk kultur – og spesielt musikk. Her hjemme kjenner vi bevegelsen best gjennom musikalen "Spelemann på taket" og Marc Chagalls bilder. Selve ordet "hasidisme" betegner dem som er fromme eller trofaste.

I programmet er forfatteren og fredsprisvinneren Elie Wiesel en selvskreven gjest, og det er i et tidligere opptak vi møter den profilerte kulturpersonligheten.

Den jødiske sangeren Helena Hendel og de norske musikerne Tora Dugstad, fiolin, Jørgen Larsen, klaver, Bjørn Kjellemyr, bass og Georg Reiss, klarinett sørger for det musikalske uttrykket.

Georg Reiss geleider oss også gjennom programmet. Han er en cross-over musiker som i mer enn 30 år har bidratt med sitt eminente klarinettspill i ulike musikalske sjangre.

I 2004 ble han tildelt Workshop-prisen, en høythengende pris som New Orleans Workshop Jazzclub står bak. Jazzfolket omtaler ham som jazzmusiker, mens folkemusikerne liker å se på ham som en nytenkende folkemusiker, der både kletzmer- og sigøynermusikken formidles på høyt nivå. Selv mener han at ulike sjangre hver på sin måte er med og forløser følelser og skaper stemninger.

Egenprodusert program fra Perspektiv-redaksjonen
Programansvarlig: Jannike Falk, tlf: 23 04 89 41
Prosjektleder: Solveig Helvik, tlf: 23 04 92 69 / 41 65 45 87
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78