Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. november 2004 kl 20.45 Dyre vaner: Moter

Klær skaper folk

Selveste
Selveste "kong" Karl Lagerfeld med utvalgte modeller. (Foto: Torkjell Berulfsen, NRK)
Og noen folk skaper klær. Et fåtall av disse blir motekonger og –dronninger, mennesker som bestemmer trender og nådeløst avgjør om slengbukser og brokader er "in" eller "ut". I siste program av Dyre vaner tok Torkjell Berulfsen på seg blazeren og Faconnable-slipset og håpet det beste.

Når David Beckham anlegger hårsveis som en nysådd "Grorud-palme" og likevel fremstår som trendy, da skjønner man at noen mennesker har mer påvirkningskraft enn andre. De kalles moteikoner. Coco Chanel og Karl Lagerfeld er blant de fremste av arten, men det finnes folk før dem som har satt sitt preg kleskolleksjonene, enten det gjelder susp'er av suspekte størrelser, eller snabelsko av uante lengder.

Snabel og susp
Klumpfot og uønskede utvekster har aldri vært på moten, bare spør Quasimodo. En fransk hertug led en gang av en litt hemmende og uskjønn utvekst på vristen. Den var både en klamp om og en klump på foten, og var en nedtur for hans ellers helt sikkert plettfrie fremtoning. Men hertugen visste råd og hadde råd: Hva med å designe en skikkelig lang sko med en elegant snabel i enden? Det måtte vel slå an og se ganske fjongt ut, og det ville på elegant vis kamuflere hans skavank. Som tenkt så gjort, og dermed var en mote skapt. Snabelskoene ble faktisk så populære at myndighetene måtte bruke lovens bokstav for å regulere lengden på snabelen, og lovbrudd ble straffet med bøter. Derav uttrykket "Å leve på en stor fot", siden ikke alle hadde råd til å betale prisen som var utmålt etter rang og stand og antall cm.

Det gikk som kjent hardt for seg på Henrik VIIIs tid, og de som virkelig fikk føle det på nakken – i bokstavelig forstand – var hans koner. Kanskje kongen var litt engstelig for at noen skulle ønske å gi han et skikkelig spark der det gjør aller mest vondt? Han likte i hvert fall å sprade rundt med en susp av det velvoksne slaget. Man skal heller ikke se bort ifra at den også var ment å sende signaler om at kongen var rikelig belønnet fra naturens side.

Ikonet Chanel
Den franske mote- og trendskaperen Coco Chanel formulerte det egentlig ganske presist: "Mote er det som går av moten", mente hun. Og hun fikk rett, med ett unntak. Hennes motehus har aldri gått av moten, og er blant de mest innflytelsesrike (og dyreste).

Chanel døde i 1971, og på tidlig 1980-tall overtok den tyske designeren Karl Lagerfeld driften av motehuset. Han har maktet å opprettholde prestisjen, og Chanel er i dag blant noe av det mest chic'e man kan ikle seg.

Om serien
Det finnes nesten ingen grenser for hva mennesker er villig til å gjøre for å bli penest, lukte best, kjøre raskest eller spise mest mulig eksklusivt – kort sagt imponere andre og seg selv. Gjennom historien har både konge og menigmann strukket seg til det ytterste for å bruse med fjøra innen forskjellige felter.

Forfengeligheten og markering koster, ikke bare i rene penger, men også på det menneskelige plan. En imponerende fasade er det som teller. I løpet av programmene ser programleder Torkjell Berulfsen på hva folk har unnet seg innen skjønnhet, moter, gastronomi, transport, arkitektur og diamanter.

Det er enkeltpersoner og deres sære påfunn eller geniale ideer som står i sentrum. Noen av dem var bare forfengelige, som Marilyn Monroe. Hun elsket parfymen Chanel 5. og gjorde den verdensberømt. Andre var eksentriske, som mediemilliardæren William Randolph Hearst, som filmen Citizen Kane er bygget på. Atter andre var sprøyte gale, som Ludwig 2. av Bayern. Han stolte ikke på andre enn hesten sin, som han forøvrig hadde flere intime middager med i sin kunstige dryppsteinsgrotte til toner av Wagner.

Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Kultur (2004)
Programleder: Torkjell Berulfsen
Prosjektleder: Siw Winther, 93 08 53 22
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79

Vises også i Nett-TV.