Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 6. desember 2001 kl 22.45 Nobelprisen 100 år: Gjøkungen blant nobelprisene

Den falske nobelprisen

Milton Friedman, høyresidens økonomiske guru, vant Nobels minnepris i økonomi i 1976. Vi møter ham i programmet om den
Milton Friedman, høyresidens økonomiske guru, vant Nobels minnepris i økonomi i 1976. Vi møter ham i programmet om den "falske" nobelprisen. (Foto: Lars Granstrand)
I sitt testamente skrev Alfred Nobel at rentene av hans formue skulle brukes til fem prisutdelinger: fysikk, kjemi, medisin, litteratur og fredsprisen. Mange forsøk har vært gjort på å få flere priser inn i nobelsamlingen, men bare ett har lykkes. Men selv om økonomiprisen deles ut under seremonien den 10. desember, er den ingen ekte nobelpris.

I kveldens dokumentar får vi historien om den ”falske” nobelprisen, økonomiprisen. Da Sveriges Riksbank feiret 300-årsjubileum i 1969, innstiftet banken en pris til Alfred Nobels minne. Bak initiativet sto riksbanksjefen, en toneangivende økonomiprofessor og den daværende svenske statsministeren, Tage Erlander.

Til tross for hard motstand i Vitenskapsakademiet og Nobelstiftelsen, fikk Nobels minnepris i økonomi låne glansen fra de ekte nobelprisene ved at den ble delt ut av svenskekongen sammen med de andre fem prisene.

Liberalister
Utover 70-tallet kom prisen til å bli delt ut til en rekke markedsliberalister, deriblant amerikaneren Milton Friedman, høyresidens økonomiske guru. Han var i sin tid rådgiver for militærjuntaen i Chile, og tildelingen utløste demonstrasjoner under nobelseremonien. Bedre rykte fikk ikke prisen av at vinneren i 1997, Myron Scholes, var nær ved å forårsake den verste finanskrisen i USAs historie. En redningsaksjon fra den amerikanske sentralbanken måtte til for å unngå katastrofen.

Den svenske økonomen Assar Lindbeck, som var med fra begynnelsen, forteller i programmet om hvordan økonomiprisen ble til. Vi møter flere vinnere, deriblant Milton Friedman, som gir sitt syn på prisens betydning.

Nobel-serie
Nobelprisene deles ut hvert år på Alfred Nobels dødsdag den 10. desember, og i år er det hundre år siden prisene ble utdelt for første gang. I forbindelse med jubileet har DR TV, NRK og SVT gått sammen om å produsere en serie dokumentarprogrammer.

7. desember sender NRK2 ”Vitenskapens dramatiske århundre”. I serien inngår også NRK-dokumentaren ”Hundre års kamp for fred”, som sendes i Dok22 på selve jubileumsdagen, 10. desember. Her ser Geir Helljesen på den rollen Nobels fredspris har spilt gjennom 1900-tallet.

Skandinavisk samproduksjon
Programansvarlig: Andreas Franzén, SVT
Kontakt i NRK innkjøpsavdelingen: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99

Bilder
Milton Friedman, høyresidens økonomiske guru, vant Nobels minnepris i økonomi i 1976. Vi møter ham i programmet om den ”falske” nobelprisen. (Foto: Lars Granstrand)