Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. november 2005 kl 22.30 Safari

Kunst og konflikt

Vi møter blant andre den indiske filmkunstneren Amar Kanwar i kveldens Safari. (Foto: NRK)
Vi møter blant andre den indiske filmkunstneren Amar Kanwar i kveldens Safari. (Foto: NRK)
I kveldens Safari er temaet kunst og konflikt, og vi møter blant andre filmkunstneren Amar Kanwar, smykkekunstneren Louise Nippierd, en gryende norsk klovnehær, dokumentaristen Sean McAllister, Åsne Seierstad og designeren Cathrine Maske.

Amar Kanwar er indisk, og mest kjent for å tematisere forholdet mellom India og Pakistan i sine arbeider. Hans siste prosjekt er derimot inspirert av Burma, og det er ikke bare filmer derfra som kan belyse situasjonen. Det kan nemlig også et verk filmet i Oslo 17. mai 2003…

Amar Kanwar er opptatt av kunstens rolle og funksjon, både i Burma og i resten av verden. Vi møter ham på Fotogalleriet i Oslo, og som gjest hos radiostasjonen Democratic Voice of Burma, som kringkastes fra Oslo.

Smykker med mening
Louise Nippierd lager tematisk meningsbærende smykker, som ikke har som hovedoppgave å forskjønne og som sjelden er behagelige å bære. I uvanlige materialer kommuniserer Nippierd temaer som dyrs rettigheter, antirasisme, islam og den vanskelige kroppen med sin skulpturelle kunst.

Klovner til kamp
Klovner organisert som en militær armé som protesterer mot Verdensbanken, kapitalisme og fattigdom, er et fenomen som har eksistert en stund i Storbritannia. De kaller seg Rebel Clown Army, og var til stede under G8-møtet i Skottland i sommer. Nå planlegger en gruppe norske aktivister å lage en norsk utgave, og Safari har møtt den norske klovnehæren i startgropa.

Kulturen overlever
Kulturen er kanskje det siste man klarer å ta livet av i krig og konflikt? Dokumentaristen Sean McAllister har laget filmen "Liberace of Baghdad", om konsertpianisten Samir Peter som blir en lurvete hotellobby-pianist under okkupasjonen. Safari møter ham på Hotel Bristol, der også Åsne Seierstad kommer for å snakke om kulturens stilling i konfliktområder.

Innovatør i glass
Cathrine Maske er en fornyer i norsk glasskunst. Med tidkrevende teknikk overfører hun egne fotografier til vakre glassblokker og skaper på denne måten overraskende optiske effekter i sine innovative verker.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Helge Semb, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Barbro Ross Viallatte og Atta Ansari
Vaktsjef: Jo Raknes
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252