Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 16. november 2008 kl 20.25 Viten om: Teknologi mot terror

Teknologisk terrorkamp

Viten om: Ann Marker er programleder for den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Viten om: Ann Marker er programleder for den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Elektroniske snuter i stedet for bombehunder, og fastmontert utstyr som måler radioaktiviteten hvert tiende minutt. Slik kan det offentlige rom se ut i framtida.

Framtidas bekjempelse av terror kommer til å bli enda mer teknologisk avansert enn den er i dag. Snart er identifisering av ansikter i tre dimensjoner en smal sak. Og danske forskere har utviklet en liten datachip som kan "lukte" sprengstoff enda bedre enn de mest fintfølende bombehunder. På offentlige steder kan det i farmtida bli vanlig med sensorer som hvert tiende minutt måler radioaktiviteten.

Om serien
Viten om er en dansk populærvitenskapelig serie fra Danmarks Radio i 11 deler. I første episode blir spørsmålet om man er født eller blir homo undersøkt, så spør man seg om moraliteten er medfødt. I tredje episode handler det om trekkfuglenes vandring, i fjerde om kampen om oljeressursene på Nordpolen. Femte episode handler om når kroppens immunforsvar går til angrep på kroppen vår. Sjette tar for seg dna-teknologien, mens sjuende episode handler om teknologi som kan gjøre kullkraft fri for CO2-utslipp. I åttende episode ser vi nærmere på supercomputere med enorm kapasitet. Den niende episoden handler om hvordan ny teknologi kan tas i bruk i kampen mot terror, men tiende del ser på hvordan man kan trene opp hjernen sin til å yte bedre. I ellevte og siste episode handler det om hvordan hjernen tar skade av alkoholbruk.

Dansk populærvitenskapelig serie (2007)
Originaltittel: Viden om – Teknologi mod terror
Produsert av: Danmarks Radio (DR)
Kontaktperson: Hans T. Wiig, tlf 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no