Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. september 2008 kl 19.55 Faktor: Værprofeten

Været ifølge Bjørn Frang

Faktor: Værprofeten: I en verden full av meteorologer, datamaskiner og værsatellitter finnes det fortsatt en håndfull mennesker som kan hente værtegn ut fra naturen. Værprofeten Bjørn Frang møter du i Faktor. (Foto: Iberica2000 a.s.)
Faktor: Værprofeten: I en verden full av meteorologer, datamaskiner og værsatellitter finnes det fortsatt en håndfull mennesker som kan hente værtegn ut fra naturen. Værprofeten Bjørn Frang møter du i Faktor. (Foto: Iberica2000 a.s.)
I en verden full av værsatellitter, værdamer, værmenn og yr.no er det vel lite bruk for værprofeter? Monn det, sier Bjørn Frang fra Skansen i Hedmark, for han er en av dem. Han kan spore slekta tilbake til midten av 1600-tallet, da de første innvandrerne kom fra Finland og slo seg ned og ga navn til de mektige Finnskogene. Skogskaren mener han har krav på en viss troverdighet.

- På morsida stammer slekta mi fra Vetelainen-slekta i Finland, de første skogfinnene som kom og bygde i Tyskeberget på Finnskog. Interessen for vær og værtegn har jeg hatt lenge. Kanskje det ligger i genene?

I små hull på knappe ti centimeter i diameter henter han sine værvarsler. Ikke bare for i morgen og resten av uka, men for hele året, slik folk har gjort det her inne i de mektige finnskogene i århundrer.

Abbor, rognebær og ekorn
Og det er abboren, den lille rovfisken på 15 – 25 centimeter som er selve nøkkelen til værvarslene. Hemmeligheten ligger i ryggfinnene. "Mørke finner betyr nedbør og kulde, lyse lover sol og varme". Sammen med dette faktum og andre tegn i naturen – særskilt hos rognebær og hos ekorn – gjør Bjørn Frang opp status for året som kommer.

Et liv i skogen
Han har hatt skogen som levebrød siden han var konfirmert, og har fortsatt godt grep om motorsaga. To kroner og femti øre timen var det de fikk den gang for 12–14 timers arbeidsdag. Ikke rart kanskje, at armer og rygg protesterer i en alder av 67 år.

Tidligere var han kommunist. Nå er han "kun" sosialist. "Jeg ga faen i disse Stalin-greiene og meldte meg ut av NKP". Under mottoet "Ei framtid å tro på" tjener han Radikale Sosialister i kommunestyret i Åsnes.

Grenser for varsling
Han mener selv at værtegnene begrenser seg til Hedmark og Oppland samt deler av grensestrøkene i Sverige. Allikevel ringer folk fra hele landet, og Sverige med, for å få vite hva han tror om været nettopp på deres sted.

Fikk han rett i spådommene i fjor?

Rundt årsskiftet 2007/2008 varslet værprofeten at snøen ville komme rundt juletider med 20 centimeter i lavlandet og opp mot meteren i høyden. Det ble ikke bare meteren. Da våren kom var snødybden over tre meter oppe på fjellet, og faren for en hundreårsflom var en stund overhengende. Det værprofeten hadde forutsagt et halvt år tidligere stemte på en prikk. Ja, det var nesten så det var i meste laget.

Været til vinteren
Hvordan blir været for vinteren som snart står for døren?

I Faktor forsøker Frang å gi svaret. Det er journalisten, forfatteren og filmskaperen Tore M. Brodtkorb som følger Bjørn Frang gjennom halvannet år, i et program laget for NRK.

Norsk dokumentar (2008)
Produsert av: Iberica2000 a.s.
Programansvarlig: Tore M. Brodtkorb, mob 905 96741
Prosjektleder: Oddbjørn Rosnes, mob 478 15458
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no