Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 19. januar 2002 kl 18.35 Fakta på lørdag: Historien om World Trade Center

Historien om Twin Towers

Hvordan de ble ødelagt vet vi alle, i Fakta på lørdag får vi også historien om hvordan de ble til.  (Foto: Films Transit International Inc.)
Hvordan de ble ødelagt vet vi alle, i Fakta på lørdag får vi også historien om hvordan de ble til. (Foto: Films Transit International Inc.)
Vi kjenner alle den tragiske historien om World Trade Center i New York, men forhistorien til tvillingtårnene Twin Towers er ikke like kjent. Den lille New York-baserte fjernsynskanalen MetroTV har laget denne dokumentaren om verdens antakelig mest kjente tårn.

De var framstikkende, oppstikkende og utfordrende – de kneiset som vakttårn ytterst på et prangende Manhattan. De var framtoninger som aldri fullt og helt ble satt pris på for sin arkitektoniske utforming. Derimot fungerte de perfekt som et symbol på USAs framskutte posisjon innen verdens finansliv.

Arkitektonisk reise
Ennå er det vanskelig å forstå hvordan Twin Towers med sine 110 etasjer reist i stål og betong
årene 1966-70, kunne gå i bakken på mindre enn to timer.

Dokumentaren “Twin Towers” tar seerne med på en arkitektonisk reise som utforsker designen, konstruksjonen og den endelige ødeleggelsen av World Trade Center. Gjennom intervjuer med arkitekter, kulturhistorikere, ingeniører og bygningsarbeidere får vi innsikt i en utrolig historie.

Landemerker
Den lille fjernsynskanalen MetroTV holdt på med en serie om legendariske landemerker som Empire State Building, Chrysler-bygningen, Grand Central Station, Frihetsgudinnen og Chelsea Hotel da 11. september inntraff. Egentlig var det ikke meningen å ha med Twin Towers i serien. Dokumentaren ble laget på bare tre uker, til tross for at det aller viktigste arkivmaterialet om bygningene gikk tapt da de ble ødelagt. Altså måtte materialet skaffes annetsteds fra.

Jernarbeiderne
Med i dokumentaren er bl.a. bankieren David Rockefeller (yngste sønn av oljemagnaten John D. Rockefeller) og Paul Goldberger, arkitektur-medarbeider i magasinet New Yorker.

De mest opplysende intervjuene er likevel med jernarbeiderne som var med å reise Twin Towers. Likeså med folk fra det offentlig oppnevnte Port Authority of New York and New Jersey som sto bak byggingen av World Trade Center.

Innkjøpt program fra Films Transit International Inc.
Originaltittel: "Twin Towers: A History"
Produsent: MetroTV
Regi: Kay Wise Whitehead
Kontaktperson i Programinnnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Hvordan de ble ødelagt vet vi alle, i Fakta på lørdag får vi også historien om hvordan de ble til. (Foto: Films Transit International Inc.)