Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. juni 2003 kl 22.00 Den femte kvinnen: Dag 1-4

Iskald hevn

Kurt Wallander (Rolf Lassgård) og hans nye kollega Maja (Marie Richardson).
Kurt Wallander (Rolf Lassgård) og hans nye kollega Maja (Marie Richardson).
I "Den femte kvinnen" står den erfarne etterforskeren Kurt Wallander overfor en gruoppvekkende sak, der eldre menn blir myrdet på en utspekulert og pinefull måte.

En høstkveld begir en eldre mann seg ut i skogen for å følge trekkfuglenes avreise fra Skåne. Men han snubler på stien og faller ned i en sinnrikt konstruert fangstgrop. Når Kurt Wallander finner mannen, henger han spiddet til døde på skarpslipte bambuspåler, omsvermet av kråker.

Like etter forsvinner en blomsterhandler sporløst, og også han blir funnet myrdet med samme målrettede grusomhet.

Hva er det som har skjedd med disse beskjedne eldre herrene? Hvorfor er drapene så omhyggelig arrangert? Og hvem er nestemann på bøddelens liste?

Hevn
Kurt Wallander forstår snart at udådene handler om hevn – og aldri før har han vært ute for en mer iskaldt beregnende morder. Det er en person som følger en plan lagt opp i minste detalj, og som med letthet lurer sine forfølgere inn på feil spor.

I jakten på morderen allierer Wallander seg med en ny kollega, Maja Thysell. Hun blir spilt av Marie Richardson, som mange vil huske som Eva Steen i "Skjergardsdokteren". Veteranen Keve Hjelm briljerer i rollen som Wallanders syke og kranglevorne far.

Om Kurt Wallander-serien
"Den femte kvinnen" er på fire timelange episoder og er basert på Henning Mankells bok fra 1996, den sjette i rekken av bøker om Kurt Wallander. Sveriges Television har filmatisert i alt fem av de ni bøkene om den loslitte, hardt arbeidende politioverbetjenten. Kurt Lassgård har spilt hovedrollen i dem alle – noe Mankell selv setter som en absolutt betingelse for å tillate at bøkene blir filmet.

Kurt Wallander er en helt med mange brister – en melankolsk, ensom og overvektig mann som spiser usunt, mister omdømmet når han drikker og altfor ofte arbeider døgnet rundt. Han er fraskilt, og datteren Linda (Jenny Rudell) er hans største kilde til glede, selv om de sees alt for lite. Som politi har han en selvtillit som han mangler i privatlivet. Han er handlekraftig og svært egenrådig, og med en intuisjon som ofte leder ham i riktig retning.

Serien er sendt tidligere høsten 2002.

Svensk kriminalserie i fire deler etter Henning Mankells roman
Originaltittel: Den 5:e kvinnan
Produksjon: SVT Syd Drama, 2002
Regi: Birger Larsen
I rollene: Rolf Lassgård, Marie Richardson, Lars Melin, Christer Fant, Keve Hjelm, Klas Gösta Olsson, Emy Storm, Jenny Rudell m.fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53


LENKER
  • Les mer om Henning Mankell