Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 15. november 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Under sløret

På barrikadene


Hvilke myter står for fall når arabiske kvinnelige forfattere letter på sløret? Bokprogrammet har møtt tre arabiske kvinner som har stått på barrikadene og kjempet for frihet og demokrati.

Den arabiske våren har vist oss at også kvinnene er frontkjempere. Bokprogrammet har latt seg inspirere av dette, og har dukket ned i arabisk litteratur, skrevet av kvinnelige forfattere.

Arabisk kvinneliv
Joumana Haddad fra Libanon er norgesaktuell med boken "Jeg drepte Sheherazade". Hun er opprørt over hvordan arabiske kvinner fremstilles i vestlige land, og tar et heftig oppgjør med myter om muslimske kvinner. I 2008 lanserte hun det første erotiske magasinet "Jasad", som betyr kroppen, i Beirut. Magasinet har vakt stor oppsikt og gitt henne tilnavnet "The Carrie Bradshaw of Beirut".

Palestinske Huzama Habayeb er født i Kuwait, vokste opp i Jordan og bor i Abu Dhabi. Hun har vært opptatt av kvinneliv i de palestinske flyktningeleirene, der konservative, muslimske tradisjoner rår. Hennes frittalende språkbruk om kvinnelig masturbering førte til at novellene hennes ble fordømt av faren og sensurert av myndighetene.

Hanan al-Shaykh ble gjennom mange år bønnfalt av sin mor om å skrive ned hennes historie, men den Londonbaserte forfatteren var mer opptatt av å skrive om sitt eget liv som arabisk immigrant i et vestlig land. Tilslutt ga hun etter for morens bønn. Boken "Gresshoppen og fuglen" gir oss et gripende innsyn i ei muslimsk jentes oppvekstvilkår i Libanon på 1930- og 40-tallet.

Egenprodusert litteraturprogram 2011
Programleder : Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt : Sarah Jordanson Fauske, tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900