Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. november 2003 kl 22.30 Safari

Internasjonal billedkunst

Marte Spurkland tar seerne med på safari i internasjonal billedkunst. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Marte Spurkland tar seerne med på safari i internasjonal billedkunst. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Fra London tar Marte Spurkland oss med på en reise i internasjonal billedkunst, fra "Latterutstillingen" på Museet for samtidskunst til Tate Gallery i London, Carnegieprisvinneren Nina Roos i Helsingfors og "Bad Art Museum" i Boston.

Latterens uttrykk er temaet for en utstilling på Museet for samtidskunst i Oslo. Her finnes video, fotografier, skulpturer, malerier og grafikk fra 40-tallet og frem til i dag. Fra Oslo går reisen videre til Tate Gallery i London der de nominerte til årets Turnerpris holder hus. Marte Spurkland guider seerne gjennom Goya med klovneansikter, råtnende frukt på bronsetrær til klassiske vaser med penissymboler.

Til tross for at Turnerprisen henger høyt er likevel den gjeveste utmerkelsen for billedkunstnere Carnegieprisen. I år gikk den prestisjetunge prisen til finske Nina Roos, som i følge juryen "har utviklet et eget unikt, poetisk billedspråk". Roos vant også den samme prisen i 1998, og har for lengst forkastet både lerret og ramme. Nå maler hun rett på akrylglass, og Safari har besøkt den anerkjente kunstneren i hennes atelier i Helsingfors. Fra Helsingfors går turen videre til prisvinnerens motstykke: Virkelig dårlig kunst i "Bad Art Museum" i Boston, USA.

Om Safari
Kulturmagasinet Safari er tilbake på NRK, med Marte Spurkland som programleder. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: e>1, tlf 23 04 86 96/995 39 252