Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 14. november 2001 kl 20.55 Niern: Emmy 2001

Tv-bransjens Oscar

Dramaserien
Dramaserien "Sopranos" var med sine 22 nominasjoner innstilt til flere Emmy-priser enn noen andre produksjoner. Blant annet var James Gandolfini nominert til beste mannlige hovedrolle. (Foto: Warner Brothers)
Etter to utsettelser på grunn av terrorangrepene i USA 11. september, fant den prestisjetunge Emmy Awards sted natten mellom 4. og 5. november i Los Angeles. I kveld viser NRK2 en halvannen times redigert versjon med alle høydepunktene fra tv-verdenens svar på Oscar-utdelingen.

Opprinnelig skulle utdelingen ha funnet sted 16. september. 7. oktober ble annonsert som ny dato, men da ble showet avlyst i siste øyeblikk fordi USA og Storbritannia hadde innledet bombingen av Afghanistan.

Etter den andre utsettelsen har tv-industrien vært delt i synet på om utdelingen overhodet burde arrangeres. Dette blant annet fordi utdelingen vanligvis markerer starten på høstsesongen, mens den nå fant sted over en måned etter sesongpremierene.

Men en avlysing ville ha vært svært kostbar for tv-giganten CBS i form av tapte annonseinntekter. Og for arrangøren, Academy of Television Arts & Sciences, utgjør rettighetssalg og billettinntekter til Emmy-utdelingen en stor del av årsbudsjettet. Dermed ble tv-bransjens fremste kvinner og menn for 53. gang hedret med en gallaforestilling i Los Angeles. Vanligvis blir den holdt i Shrine Auditorium, samme sted som Oscar-utdelingen, mens den denne gang ble flyttet til det mindre Shubert Theatre.

Sopranos og Presidenten
Produksjonene som ble nominert i desidert flest Emmy-kategorier var ”Sopranos” med 22 nominasjoner og ”Presidenten” (The West Wing) med 18 nominasjoner. Begge seriene vises i høst på NRK og har også tidligere blitt belønnet med en rekke Emmy-priser. I år konkurrerte de med ”ER”, ”The Practice” (Advokatene) og ”Law and Order” om prisen for beste dramaserie.

Nominerte til prisen for beste komiserie var ”Will & Grace”, som vant i fjor, ”Frasier”, ”Sex and the City”, ”Malcolm in the Middle” og ”Everybody Loves Raymond”.

Skuespillerne
Av mannlige nominerte hovedrolleinnehavere som er kjente fjes for norske tv-seere, kan nevnes James Gandolfini (Sopranos), Robert Lowe og Martin Sheen (begge West Wing), Dennis Franz (NYPD Blue), Kelsey Grammer (Frasier) og Eric McCormac (Will & Grace).

På kvinnesiden er navn som Lorraine Bracco og Edie Falco (begge Sopranos), Calista Flockhart (Ally McBeal), Debra Messing (Will & Grace) og Sarah Jessica Parker (Sex and the City) blant de nominerte i klassene for beste hovedrolleinnehavere.

Såkalte Reality-serier har herjet amerikanske tv-skjermer lengre enn her hjemme. Likevel er det i år første gang det deles ut en pris for beste serie i denne kategorien. De nominerte er ”Survivor”, ”American High”, ”The Awful Truth”, ”E! True Hollywood Story”, ”Taxicab Confession” og ”Trauma: Life in the ER”.

Ellen DeGeneres
Skuespilleren og stand up-komikeren Ellen DeGeneres er konferansier for Emmy-utdelingen, en oppgave hun også hadde i 1994. Hun er tilbake i høst med en ny serie på CBS, ”The Ellen Show”, og har tidligere vunnet en lang rekke priser – inklusive Emmy – med sin serie ”Ellen” som også gikk på NRK i flere sesonger.

Sammendrag av årets Emmy-utdeling
Regi: Louis J. Horovitz
Konferansier: Ellen DeGeneres
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilder
1. Dramaserien ”Sopranos” var med sine 22 nominasjoner innstilt til flere Emmy-priser enn noen andre produksjoner. Blant annet var James Gandolfini nominert til beste mannlige hovedrolle. (Foto: Warner Brothers)

2. Kveldens konferansier er Ellen de Generes, som selv har vunnet en Emmy-pris.


LENKER
  • Academy of Television Arts & Sciences 
  • Emmy/CBS 
  • Emmys story, Los Angeles Times