Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. mars 2006 kl 23.55 Nattkino: Shattered Glass

Journalistlivets fristelser

Den unge journalisten Stephen Glass (Hayden Christensen) lurte redaktørene i flere store magasiner (Foto: Scanbox)
Den unge journalisten Stephen Glass (Hayden Christensen) lurte redaktørene i flere store magasiner (Foto: Scanbox)
Journalisten Stephen Glass fabrikkerte historier på løpende bånd, både for "The New Republic" og andre seriøse magasiner. Den unge, ambisiøse og populære fyren hadde alltid en litt bedre vinkling, en litt saftigere avsløring og mye mer spennende sitater enn sine kolleger. Problemet var bare at mange av hans intervjuobjekter ikke eksisterte.

Stephen Glass boltret seg fritt og uhemmet i 90-årenes mange skandaler. Han leverte fargerike skildringer av et utagerende møte, arrangert av unge republikanere, avslørte unge hackere og lot selvfølgelig ikke skandalen med Bill Clinton og Monica Lewinski være upløyd mark. Glass fikk oppmerksomhet fra anerkjente magasiner som "George"; "Rolling Stone" og "Harper’s Magazine". Han vakte oppsikt på grunn av sin unge alder, og ble rost til skyene for de enestående reportasjene og de oppsiktsvekkende skildringene.

Men det hele var en stor bløff. Hele 27 av 41 publiserte artikler var enten delvis eller fullstendig oppdiktet, og kildene hans fantes ikke i virkeligheten. Glass var blindet av ønsket om en kjapp og lettvint vei til berømmelse. Men til slutt ble de fabrikkerte historiene avslørt.

Amerikansk drama (2003)
Originaltittel: "Shattered Glass"
Med Hayden Christensen (Stephen Glass), Peter Sarsgaard (Chuck Lane), Chloë Sevigny (Caitlin), Melanie Lynskey (Amy Brand), Hank Azaria (Michael Kelly) og Steve Zahn (Adam L. Penenberg)
Regi: Billy Ray
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78