Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 16. april 2006 kl 17.35 Da Billie danka ut Bobby

Kjønnskamp på tennisbanen

Den avdankete tennishelten Bobby Riggs (Ron Silver) utfordrer den kvinnelige tennisstjernen Billie Jean King (Holly Hunter) (Foto: Alliance Atlantis)
Den avdankete tennishelten Bobby Riggs (Ron Silver) utfordrer den kvinnelige tennisstjernen Billie Jean King (Holly Hunter) (Foto: Alliance Atlantis)
Dette dokudramaet forteller historien om kjønnskampen på tennisbanen mellom Wimbledon-mesteren Billie Jean King (Holly Hunter) og den forhenværende tennisstorheten Bobby Riggs (Ron Silver). Kampen fant sted i 1973 og betydde mye for den raskt voksende feminismen.

Bobby Riggs (Ron Silver) var en storhet på tennisbanen for 20 år siden. Nå er hans store interesse å inngå veddemål om alt mellom himmel og jord. På 70-tallet gjorde feminismen sitt inntog, og Riggs ser at han kan tjene noen dollar på å utfordre unge kvinnelige tennisspillere, 30 år yngre enn han selv, til å stille opp i oppvisningskamper på tennisbanen.

Den første som får utfordringen, er Billie Jean King (Holly Hunter), men hun avslår fordi hun har for mye å gjøre med å organisere kvinnenes tennisturnering. Men etter at Bobby slår verdens beste kvinnelige tennisspiller, Margaret Court, skjønner Billie at hun er nødt til å stille opp og slå ham. Under forberedelsene står hennes selvtillit i kontrast til Bobbys mannsjåvinistiske skryt. De møtes til slutt i Astrodome, foran tusenvis av publikummere og enda flere tv-seere.

Stor betydning
Tenniskampen mellom Billie Jean King og Bobby Riggs betydde mye for den raskt voksende feminismen. På 70-tallet ble kvinnelige tennisspillere ofte avvist fordi de enten var for pene (Chris Evert), for beskjedne (Margaret Court) eller for aggressive som Billie Jean King og Rosie Casals. De to sistnevnte gikk i bresjen for at de kvinnelige tennisspillerne skulle få like mye betalt for store turneringer som sine mannlige kolleger. Dette var fortsatt et kontroversielt spørsmål da filmen hadde premiere i 2001.

Amerikansk fjernsynsdrama fra 2001
Originaltittel: "When Billie Beat Bobby"
Regi: Jane Anderson
I rollene: Holly Hunter, Ron Silver, Jacqueline McKenzie, Caitlin Martin, Matthew Letscher
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83