Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. april 2003 kl 21.30 Dok1: Dok1: Oljen og Det hvite hus

Olje-lobbyen og president Bush

Forbindelsene mellom det politiske miljø i USA og olje-industrien granskes i dokumentaren
Forbindelsene mellom det politiske miljø i USA og olje-industrien granskes i dokumentaren "Oljen og Det hvite hus". (Foto: German United Distr.)
"Jeg vil bestrebe meg på å bringe ære, verdighet og integritet tilbake i Det hvite hus," sa USAs 43. president da han tiltrådte embetet i januar 2001. Kveldens dokumentar søker å vise hvordan George W. Bush som kom fra oljebransjen og inn i politikken, gjør nøyaktig det motsatte.

"Oljen og Det hvite hus" gir oppsiktsvekkende opplysninger om det intrikate nettverk av personlige forbindelser som løper mellom amerikansk energiindustri og amerikansk politikk.

George W. Bush trekker folk fra oljebransjen inn i de mest sentrale maktposisjonene rundt seg, og faktisk er den tidligere lederen for det konkursrammede energikonsernet Enron, Kenneth Lay, en nær og betrodd venn av presidenten. Som en av de største bidragsyterne til Bushs valgkampanje ble Kenneth Lay gitt avgjørende innflytelse i politiske spørsmål.

Kjøpt og betalt
"Bush er en president som er kjøpt og betalt av energiindustrien," uttaler Bill Allison fra det amerikanske Public Integrity Institute i dokumentaren. Jim Hightower, populær venstreradikaler fra Texas, går et skritt lenger og sier det slik: "Bush er enhver industrileders drøm. Alt er mulig om du bare fyller lommene til Bush med penger."

Innkjøpt tysk program fra German United Distributors
Originaltittel: Das Kartell
Regi: Helmuth Grosse
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57